Tujutõstvad toidud on müüt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tujutõstvad toidud on müüt
Tujutõstvad toidud on müüt Foto: SCANPIX

Maailmas on laialt levinud arusaam, et osa toite on tujutõstjad, kuid see ei vasta tõele.

USA Minnesota ülikooli uuring näitas, et pärast ükskõik, millise toidu söömist võib tuju paraneda lihtsalt faktist, et kõht on täis ja hea olla, kirjutab Live Science.

Psühholoogid palusid vabatahtlikel katsealustel nimetada toidud, mis aitavad neil paha tuju korral tuju tõsta, nagu näiteks šokolaad, tordid, koogid ja jäätis.

Samuti paluti neil ära tuua toidud, mis neile maitsevad, kuid mille abil nad tuju ei tõsta.

Siis vaatasid katsealused 20-minutilist videot, mis tekitas kurbuse, viha või kartuse tunde. Pärast video vaatamist jäädvustati neil tekkinud emotsioon ning seda tehti uuesti kolm minutit hiljem.

Selle kolme minuti jooksul serveeriti neile kas tujutõstvat toitu, lemmiktoitu, terviseamps või ei antud üldse toitu.

Kõik katsealused said ühel korral tujutsõtvat toitu, kuid igal järgmisel korral erinevat toitu või ei saanud üldse.

Pärast emotsioonivideo vaatamist olid katsealused halvas tujus. Kolm minutit hiljem oli nende tuju natuke parem, hoolimata sellest, kas nad sõid tuju tõstvat toitu, lemmiktoitu või ei söönud üldse midagi.

«Olime tulemustest üllatunud, sest toidu abil tuju tõstmine osutus müüdiks,» lausus psühholoog Heather Scherschel Wagner.

Teadlased arvasid enne seda uuringut, et tujutõstva toidu söömine aitab tõesti tuju tõsta. Wagneri sõnul ei pea tujutõstvaks toiduks olema vaid magus, selleks võib olla ka näiteks sibulasupp.

«Tujutõstev toit on tegelikult nagu platseebo. Kui ka halva tujuga midagi ei söö, on tulemus ikka sama. Meeleolu paraneb toidust hoolimata,» nentis uurija.

Wagner selgitues kohaselt arvatakse, et teatud toidud mõjuvad teatud viisil, kuid see ei vasta tõele.

«Halba tuju püütakse lihtsalt kompenseerida söömisega. Toit võib olla väga ebatervislik, kuid sellele ei pöörata tähelepanu. Tekib arusaam, et mingi toit aitab halvast tujust üle saada ja vastvalt sellele hakataksegi teatud toite sööma. See söömisharjumus aga võib kinnistuda,» nentis psühhooog.

Wagneri sõnul muutub tervis paremaks siis, kui loobutakse arusaamast, et osa toite aitab tuju tõsta. Samas takistab see halva söömisharjumuse tekkimist.

Uurija rõhutas, et viis katse läbi laboritingimustes ning tegelikus elus on reaalsed olukorrad märksa keerulisemad. Eriti veel siis, kui tegemist on pikaajalise stressiga.

Teadlased plaanivad teha veel sarnase uuringu. Selles uuritakse, kas ja kuidas tujutõstvad toidud aitavad avaliku elu ja sotsiaalse surve all elavaid inimesi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles