Vanad autod kogunevad Pärnusse paraadile

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval näeb Pärnus vanade autode paraadi.
Laupäeval näeb Pärnus vanade autode paraadi. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Laupäeval koguneb Pärnusse ligi 150 eakat masinat, mis lõpetavad Pärnumaal kord viie aasta jooksul toimuva vanasõidukite suursõidu.

Ürituse korraldaja Tõnu Piiburi teatel on kolmapäeval Harjumaal Laitses alanud ja kogu Eestit läbiv suursõit möödunud suurepäraselt.

“Lätis Apes aeti meie auks tänavatele kogu linna rahvas, sama juhtus Elvas ja ka tee ääres pole näinud ühtki inimest, kes oleks jätnud käed püksitaskusse. Kõik lehvitavad,” edastas Piibur eile Valgast. “Poleks osanud paremat suursõitu ette kujutadagi. Kõik on tore, tunne on nagu laulupeol.”

Korraldaja teatel on uunikumide sohvritele pakutud kõikjal suppi ja õhtud lõpetab pidu Järva-Jaani - Koeru priitahtlike pritsimeeste PasunaPoiste Pundi ehk ansambliga 5P.

“Peod on ikka sellised, et lõpuks vajuvad kõik ära, seda küll reisiväsimusest,” naljatas Piibur, kelle kinnitusel ei lähe ükski uunikumijuht rooli napsise peaga. “Täna õhtul toimub meil järjekordne pidu Kilingi-Nõmmes ja laupäeval sõidame Pärnusse hansapäevadele.”

Vanasõidukite suursõit kulgeb kahes osas. Jaanitule sõit jõuab Pärnusse läbi Lõuna-Eesti ja kindral Laidoneri memoriaal Lääne-Eesti kaudu. Pärnus saavad autod kokku, et suunduda läbi linna paraadile.

Masinad kogunevad laupäeval kella 14ks Pärnus Ranna puiestee ja Side tänava nurgal.

Kell 14.30 alustab sõidukite kolonn paraadi marsruudil Side - Tammsaare puiestee – Supeluse – Kuninga - Aia - Pikk - Akadeemia - Lõuna - Ringi - Mere puiestee.

Paraadi lõppedes pargitakse sõidukid hansapäevade külalistele vaatamiseks Mere puiesteele. Kolonni pea peatub mudaravila juures.

Masinad jäävad vaadata kella 17ni, siis sõidavad nad Estonia spaa juurde. Õhtu lõpetavad vanad autod Vändras, kus toimub suursõidu lõpupidu.

“Huvitavaid ja omapäraseid masinaid osaleb suursõidul palju,” ei soovinud Piibur kedagi esile tõsta. “Eks iga huviline pea leidma endale kõige põnevama. Ühed haruldasemad on Eestis valmistatud TA6 bussid, mida maailmas kokku veel täpselt nii palju kui suursõidul näeb ehk kaks. Kindlasti tasub tulla vaatama kõike muudki.”

Korraldaja teatel ei ole seda hirmugi, et vanad masinad pikale ringreisile vastu ei peaks, sest kõigil on tehtud ülevaatus, samuti on neilegi kohustuslik liikluskindlustus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles