Adolf Hitler kauples Mercedese hinda alla

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitleri kiri Jakob Ferlinile
Adolf Hitleri kiri Jakob Ferlinile Foto: SCANPIX

Saksamaalt kirbuturult leitud kirjas, mille autentsust kinnitas Baierimaa arhiiv, palus Adolf Hitler Mercedeseid müüvalt firmalt müüa  auto talle tegelikust hinnast odavamalt.

Hitler kirjutas, et tasub auto eest siis kui saab oma raamatu «Mein Kampf» honorari, kirjutab The Telegraph.

Hitler kirjutas selle kirja 1924. aastal kui ta oli Landsbergi kindluses vangis Münchenis korraldatud putši eest.

Vangistuses valmis ta kurikuulus teos «Mein Kampf». Hitleril oli samas suur soov endale auto soetada ning ta kirjutas Mercedez-Benzi autosid müüva firma omanikule Jakob Ferlinile kirja.

Hitler oli veendunud, et ühel päeval on tal mitu Mercedest. Esialgu jäi ta silm pidama 11/40 mudelil, mille hind oli siis 18 000 riigimarka.

«Minu suurimaks probleemiks hetkel on raha. Äkki saate mulle allahindluse teha? Saan oma raamatu eest honorari alles detsembri keskel,» seisab Hitleri kirjas Ferlinile.

Samuti vaevas Hitlerit autoga seoses üks tehniline probleem.

«Üks asi teeb mind mudeli 11/40 juures murelikuks – see on mootor. Minu andmetel ei ole see kuigi vastupidav. Ma ei saa endale iga paari aasta tagant uut autot osta või maksta pidevalt mootori väljavahetamise eest,» jätkas Hitler.

Hitler vabastati pärast viis aastat kestnud vangistust 1924. aasta detsembris.

Siiski pole teada, kas Hitler ostis selle auto või mitte.

Kirbuturult leitud kiri ei ole siiski originaal, vaid Hitleri poolt kirjutatud kirja koopia enda jaoks. Originaalkirja saatis Hitler Ferlinile ja selle saatuse kohta ei ole teada.

Kirja leidja paneb selle juuli alguses Nürnbergi lähedal Füerthis toimuvale oksjonile. Selle hinnaks arvatakse kujunevat mitutuhat eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles