Kes soovib osta «Dracula» lossi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brani kindlus
Brani kindlus Foto: SCANPIX

Rumeenias Transilvaanias müüakse 13. sajandist pärit niinimetatud Dracula lossi, mille ametlik nimetus on Brani kindlus.

Seda müüvad omanikud, kelleks on Habsburgide dünastia ja Rumeenia valitsus, soovides selle eest saada 80 miljonit dollarit, edastab Live Science.

Tegemist on legendaarse vürsti Vlad III Dracula ehk Vlad Teivastaja elupaigaga. See vürst valitses Valahhias 1448, 1456–1462 ja 1476. Ta jäi ajalukku kui julm valitseja, kes ajas teibasse sadu inimesi ning sellest ka ta hüüdnimi Teivastaja.

Briti kirjanik Bram Stoker kirjutas vana kindluse ja Vlad Teivastaja legendidele toetudes kuulsa romaani «Dracula», mille peategelaseks on vereimejast vampiir.

Brani kindluse leheküljel seisab, et Stoker ei külastanud kunagi Rumeeniat. Ta sai inspiratsiooni Suurbritannias olnud kirjelduste põhjal.

Stoker kirjeldab oma romaanis, et Dracula loss asub kõrgel mäel ning all orus voolas jõgi. Transilvaanias on ainult üks selline iidne ehitis, mis vastab kirjeldusele ning see on Brani kindlus.

Stoker võttis peategelase aluseks Vlad VIII, kelle veretööde kohta leidub palju ajaloolist maetrjali.

Transilvaania on end seni reklaaminud Brani kindluse abil. See ehitis renoveeriti paar aastat tagasi ja on turismimagnet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles