Legendaarne NYi poetess ja «pungi ristiema» Patti Smith annab kontserdi Nordea Kontserdimajas

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patti Smith
Patti Smith Foto: Melodie McDaniel

21. juulil toimub värskelt nime vahetanud Nordea Kontserdimajas mõjukaimate rockmuusikute hulka kuuluva USA laulja, lugudekirjutaja ja poeedi Patti Smithi kontsert. Piletid tulevad müügile reedel, 16. mail nii Ticketpro kui Piletilevi veebipoodides ja müügikohtades.

Patti Smith on üks vaieldamatult olulisemaid ja mõjukamaid nais-rockmuusikuid ja poeete läbi aegade, tänaseks Rock and Roll Hall of Fame’i arvatud ja «muusikute Nobeli preemia» Polar Music Prize’i laureaat. Tema ambitsioonikat, intrigeerivat, kompromissitut, samas liigutavalt ausat ja hingestatud loomingut on aastakümneid peetud Bob Dylani pärandi kõrval olulisimaks rocki ja poeesia sümbioosiks.

Nii struktureeritud rock-lugusid kui avangardse impro ja free-jazzi piirimail balansseerivat loomingut esitades on tema võimas lavaline kohalolek ja ekspressiivne hääl, šamanistlikult rütmilised luulekatked ning ekstaatiline ja hingestatud väljendusviis   lummanud muusikafänne üle maailma. 21. juuli Tallinna kontsert on Patti Smithi esimene ja ainus ülesastumine Baltikumis, vahetult enne Tallinna saabumist esineb ta Soomes Pori Jazzil.

Kontserdi toimumiskohaks on Nordea Kontserdimaja. 2009. aastal Solarise keskuses avatud Baltimaade moodsaim kontserdimaja kannab tänasest Nordea Kontserdimaja nime. Pikaajalise kultuurivaldkonna toetajana soovib Nordea pank kontserdimajale nime andmisega kinnitada oma täielikku ja pikaajalist pühendumist kultuurivaldkonna edendamisele.

«Olles pühendanud oma elu kunsti kõigile vormidele, on Patti Smith näidanud meile kui palju on rock’n’rolli luules ja luulet rock’n’rollis. Patti Smith on justkui Rimbaud Marshalli võimendusega. Ta on muutnud seda, kuidas terve põlvkond välja näeb, mõtleb ja unistab. Ainulaadse kunstnikuna tõestab Smith üha uuesti, et võim on inimeste käes – «People Have the Power».» – Polar Music Prize

Patti Smith üllitas oma esimese, täna üheks rock-muusika ajaloo olulisemaks salvestiseks peetud stuudioalbumi «Horses» 1975. aastal. 1978. aastal ilmunud kauamängivalt «Easter» on pärit Bruce Springsteeniga kahasse kirjutatud «Because the Night», millest on saanud üheaegselt nii ajastu sümbol kui ka raadiojaamade lemmiklugu.

Kokku on Patti Smith andnud välja 11 stuudioalbumit, viimane neist - «Banga» - ilmus 2012. aastal. Patti Smithi on oma eeskuju ja mõjutajana nimetanud erinevate põlvkondade kunstnikud, kirjanikud ja muusikud Madonnast U2 ja R.E.M-i Michael Stipe’ist Courtney Love’ine.

Patti Smithi paljukiidetud autobiograafia «Just Kids» ilmus 2010. aastal. Memuaar kirjeldab tema esimesi, filmis «Inside Llewyin Davis» kujutatud meeleolus kulgenud aastaid New Yorgis ning eelkõige suhet fotograaf Robert Mapplethorpe’iga.

Peene tundlikkusega kirjutatud ja mitmete kirjandusauhindadega pärjatud «Just Kids» on arvatud ka New York Times’i bestsellerite hulka. «Just Kids» on peagi saadaval ka Viru Keskuse Rahva Raamatu kaupluses.

Piletid on saadaval Ticketpro ja Piletilevi veebipoodidest ja müügipunktidest hinnaga 30-55€ alates 16. maist kl 10.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles