Elu24 LIVE/ Külas käis legendaarne punkbänd Vanemõde

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval, 15.mail tuli Elu24 Live stuudiosse legendaarne punkbänd Vanemõde, kes esitas neli unblugged lugu: "Kas tunned maad" - (Tekst Jüri Leesment, muusika F. Berat), "Lilleküla" (Hardi Volmer, F.Rossi) "Kopli" (Villu Kangur, P.Buster) ja "Lastehaiglas" (Juhan Viiding ,V.Vingissar).

Vanemõde story: 

Bändi juured ulatuvad Kunsti Instasse, kus tegutses kollektiiv ”Sülf” (Veljo Vingissar, Raivo Järvi (Onu Raivo), Kalju Kivi (Signe Kivi mees), Andres Tali) nende kirjutatud lugu ”Jakovlevi punk” on endiselt Vanemõde repertuaaris ja nii on ka Vingissar.

Kivi on  teinud lisaks kaks videot, aga nagu koolibändidega ikka juhtub, et osa liikmeid löpetab kooli jne, tulevad nooremad peale, vahetatakse nimesi jne,  aga Vanemõde on oma pöhirepertuaari ikkagi saanud kooslusest Päratrust, kus laulis nagu Vanemõeski Jaak Arro (Epp Kokamägi mees ja Anni Arro isa).

Muuseas, bänd oli ka Els Himma saatebänd filmis Shlaager, kus Vanemõde isegi esitas ühe oma loo keldris proovi tehes (Kopli).

Kuna üks Vanemõe kitarrist Filarharmooniasse kutsuti liitus bändi kitarri peale Hendrik Sal Saller, kes algul keeldus absoluutselt laulmisest, sest tal oli plaanis oma bänd hiljem teha. Hiljem oli ta ”sunnitud” siiski ka laulma hakkama ja siis saavutaski Vanemõde märkimisväärse edu ja esines ka esimesel Rock Summeril, kus peakorraldaja Jüri Makarov poistele lava tagant närviliselt hüüdis,et rahustage nüüd rahvas maha ka, sest oldi just löpetatud ülipop Modern Talkingu lugu "Tiiu,Viiu, Malle".

Sama aasta sügisel oli Lauluväljakul Rahvarinde "Eestimaa laul" suure miitinguga, kus meid just enne esnemist, juba lavale roninud Vanemõde maha võeti. Nimelt teatas Urmas Pedra (Gulf), et suur Gustav Ernesaks oli isiklikult kohale tulnud ja hoopis teda taheti hobusekaarikus pidulikult lava ette tuua. Arvati, et maestro võib solvuda, kui ”pühas” kohas punkansambel esineb.

Vanemõde liikmed meenutavad, et raha maksti neile toona esinemiste eest topelt. Raha olnud neil kõik toad maast laeni täis. Mehed imestavad siiski siiani, et Eesti ajaloo jaoks on nad miskipärast kaduma läinud.

"Asi tundus imelik ka sellepärast, et meie tellitud lugu "Peatage Lasnamäe" andis idee Matiisenile veel neli samasugust laulu kirjutada," meenutab üks Vanemõde bändi liige. "Ûhelt Tartu festivalilt tagasi sõites sattus meie bussi üks Soome ajakirjanik, kellega Hendrik rääkima hakkas ja ema Anne Velli, kes on muuseas ka meiega laval olnud, kui Hendrik ei saanud tulla, enda sõnul ka ära armus."

"Nii lahkusdki Velli ja Hendrik lausa Soome elama, bänd jäi kiratsema, lausa seisma. Välja päästis Metallisti laulja Urmas Podnek, kellega siirdusime Nõukogude Liidu avarustesse - Moskva, Leningradi tv ja ka KTV, festivalid Pjätigorskis ja Belgorodis, mis praegu ”kuumades” piirkondades asuvad."

"Pjätigorskis hüüdsime enne esimest lugu, et tuleb Nöukogude Liidu hümn ja mängisime "Mu aadress on NSVLiit". Rahvas tõusis püsti, samuti kolmes esimeses reas istunud miilitsa- ja söjaväeüksused, kes keerasid meile muidugi kohe selja. Saime mängida kolm lugu ja siis tõmmati vool välja ja staadion tühjendati sekundiga, ush!"

"Edasi siirdusime Taani, Noorsoo festivalile ja hiljem Muusika konverentsile Kopenhaagenis, kus esinesime kuulsas hipide linnaosas Christianias, kus vabalt hashi müüdi. See oligi nagu viimane esinemine, sest kogu bänd otsustas kodumaa ”reeta” ja välismaale jäädagi. Osa liikmeid elavad seal siiani."

"Vahepeal tegime lindistusi, kus solistideks oli kõikvõimalikud lauljad: Hardi Volmer, Urmas Alender, Ûlar Tõkke, Jaan Villem Sibul,Artur Talvik (Mati ja Alice poeg). Andsime välja kolm kassetti erineva materjaliga, mis kadusid lettidelt nagu sulavõi. Juba kas vöi sellepärast, et kassette polnud saada ja osteti lindistamise jaoks."

"Kogumikplaatidele läksid lood "Lilleküla", "Mu Aadress" ja "Elu armastan sind". Tahtsime anda välja ka oma plaadi, omades lausa lepingut OK Recordsiga, kuid vahetult enne meie plaadi tegemist,andsid nad välja Tiiu Tulbi (Nukuke) albumi, mille materiali olid nad ostnud hirmsa raha eest Igor Tsöganovi (hilisem Ivar Must) käest, aga  plaat absoluutselt ei müünud ja plaadifirma kukkus kokku ja jäigi meie album tegemata."

"Tulime vahepeal möned korrad jälle kokku üksikuteks esinemisteks, kuid muidu valitses vaikus. Kuni mõned aastad tagasi hakkasime uuesti Salleriga proove tegema ja mõtlesime, et teeme ikkagi plaadi ja tuuri. Asi venis mitme aasta pikkuseks ning vajus jälle ära, kuni eelmine aasta kutsuti meid Turisti juubelil osalema, milleks me ka hoogsalt valmistusime."

"Kuid teatud ajakirjaniku keelevääratusest tingituna jäi seegi esinemine ära. Siis võttis ühendust Tõnu Trubetsky Vennaskonnast, et kas oleksime nöus nendega esinema. Bänd oli nagu nöus ja isegi Podnek tuli Soomest proovi tegema, kuid aeg läks ja midagi ei tulnud välja."

"Kuni Shannoni endine laulja Freddy Tomingas oli nõus hädast välja aitama ning tänavu, märtsi löpus, koos Vennaskonnaga Pärnus ka lavale läksime. Kontsert õnnestus ja pani äkitselt uuesti rattad käima. Nüüd on esinemisi juba bukitud aasta löpuni. Selline tunne on nagu polekski ära olnud. Nagu vahepealne vaikuse aeg oleks justkui elust välja löigatud. Äkitselt on jälle lahe ja cool mängida ja esineda."

"Praegu on meil endiselt kunstiinimesed bändis. Vingissar disainib mööblit, bassimees Jüri Roosa (kelle isa Nukuteatrile nukke valmistas) teeb metallehistööd ja muuseas Angela Aak on temalt öppinud ka käevörusid tegema, aga muidu möllab ta kodustuudios muusikat lindistades. Mina, Andrus Kerstenbeck, mängin klubides plaate, Freddyl on peale meie veel mitu bändi ja pöhiline töö laevadel."

"Mis siin lõpetuseks ikka kosta...On olnud esinemisi, kus bänd pole suutnud isegi jalul püsida ja sellest on tekkinud isegi legend, et ma viinapudelid kõik bussiaknast välja olen visanud. On olnud mõningaid fänne, kes absoluutselt igalpool kohal olid ja on, üle terve Eesti ja nüüd viimasel esinemisel tulid juurde, et on meiega üles kasvanud jne. Loomulikult järgnevad sellistele storydele koos pildistamised ja vanade aegade meenutamised."

"Kuiid meie kontsertitel on olnud täna valdavalt nooremapoolne rahvas, kes samuti lugusid kaasa laulab, mis arvatavasti interneti teene?"

Vanemõde saabus Elu24 Live stuudiosse neljapäeval, 15.mail kell 12:00!

Vaata ülekannet järgi ja laula kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles