Hutteriitide sektis peetakse pildistamist patuks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hutteriitide sektis peetakse pildistamist patuks. Fotol hutteriitide kool
Hutteriitide sektis peetakse pildistamist patuks. Fotol hutteriitide kool Foto: Wikipedia.org

Kanadas Manitobas elavad hutteriidid peavad endast tehtavaid fotosid patuks, kuna piiblis seisab, et inimene ei tohi teha endast ebajumalat.

Selles sektis kasvas üles Kelly Hofer, kellest sai siiski fotograaf, edastab Daily Mail.

«Tegelen alates 11. eluaastast pildistamisega. Samas räägiti mulle lapsepõlves kogu aeg, et tegemist on patuga,» meenutas mees.

Hoferi sõnul lahkus ta kaks aastat tagasi sektist ja oma pere juurest, et ta saaks tegeleda talle südamelähedaste asjadega, kaasa arvatud pildistamine. Ta oli siis 19-aastane.

Enne lahkumist tegi ta kinnise kristliku sekti liikmetest pilte. Green Acres sekti liikmed ei tohi kasutada tänapäeva tehnoloogiat, vaid järgivad iidset elustiili. Samas on siiski nüüdismaailmale mõningaid järeleandmisi tehtud.

Hutteriidid nagu ka amišid ja menonniidid elavad põllumajanduslike kogukondadena.

Kui amišitel ei ole üldse tehnikat, siis hutteriitidel on olemas näiteks arvutid ja internet. Seda ei kasutata laialdaselt, vaid eelkõige teiste sektidega suhtlemiseks ning laste kooliõpingute jälgimiseks.

Filmida tohib vaid töötegemist või ehitamist, kuid mitte inimesi. 

Hoferi sõnul õppis ta ise pildistama. Ta hakkas fotograafiaga tegelema pärast seda kui isa tõi ühe kaamera koju.

«Olin oma kogukonnas ainus fotograaf, mitte keegi teine ei tea seal piltide tegemisest midagi. Mu kogukond ei toetanud mind huvialaga tegelemisel,» meenutas mees.

Ta tegi esmalt pilte oma pereliikmetest ning sõpradest, kuid ka nemad ähvardasid, et võtavad talt kaamera ära. Seda tehtigi ühel korral.

Noormees pani oma kogunkonna pilte ka internetti ja kui sekti juhid sellest teada said, käskisid nad need ära kustutada. Tal ei jäänudki muud üle, kuna sekti vanemad seisid ta kõrval, et nad saaks piltide kustutamises kindlad olla.

Takistustest hoolimata jätkas ta oma harrastusega tegelemist. Tema eesmärgiks oli oma sekti tutvustada maailmale.

Põhja-Ameerikas elab umbes 45 000 hutteriiti. Enamik neist Lääne-Kanadas ja USAs Mississippi jõest läände jäävas preerias.

«Tahtisn tutvustada hutteriitide elustiili. Hutteriidid ei ole nii mustvalged kui amišid,» selgitas fotograaf.

Hofer elab nüüd Calgarys, kus ta tegutseb fotograafina ning viib oma unistust ellu.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles