Video: USA 19. sajandi aurulaevast leiti kümneid kilogramme kulda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joonistus alusest SS Central America
Joonistus alusest SS Central America Foto: Wikipedia.org

Mereaarete otsimisega tegelev firma Odyssey Marine robotallveelaev uuris USA idarannikul Lõuna-Carolina Charlestoni vetes asuvat 19. sajandi aurulaeva SS Central America vrakki.

Leiti kümneid kilogramme kulda ning merepõhjas on seda veel, kirjutab Yahoo News.

85-meetrine laev oli teed alustanud 3. septembril 1857 Panama Coloni sadamast seilates USA New Yorgi suunas. Alusel oli 9,1 tonni kulda, mis pärines California kullakaevandustest. Pärast Kuubal Havannas tehtud peatust jätkati seilamist põhja suunas.

Lisaks toorkullale on veel ka kullakange ja 1857. aastal vermitud kuldmünte. Laeval oli 21 tonni kulda.

Enamik aluse 477 reisijast ja 101 meeskonnaliikmest hukkus. Aluse uppumine tekitas USAs finantskriisi, mida tuntakse 1857. aasta rahapaanikana.

Laevavrakk asub Charlestoni vetes 2200 meetri sügavusel. Laeva uuris esimesena Ohio insener Tommy Thompson, kes tõstis sellelt kaks tonni kulda. Thomsoni käigu järel tekkis omanikuõiguse vaidlus, mis jõudis kohtusse.

Kohus lubas nüüd Odyssey Marine´il uurida vrakki allveearholoogilisel eesmärgil ning tuua kulda pinnale nende investorite jaoks, kes kaotasid oma investeeringud Thompsoni tõttu.

Odyssey robotallveelaev tegi esimese sukeldumise SS Central America juurde aprillis.

Vrakist on seni uuritud vaid viis protsenti. Arvatakse, et alusel on veel vähemalt 85 miljoni dollari eest kulda.

Väljaande New York Times andmetel on vrakis veel salalast, milleks on 15 tonni USA armeele kuuluvat kulda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles