Vaata, millised rühmad pääsesid tantsupeole!

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsupidu ühendab noori ja vanu. See paneb silmad särama ja toob naeru suunurkadesse.
Tantsupidu ühendab noori ja vanu. See paneb silmad särama ja toob naeru suunurkadesse. Foto: Elmo Riig

IX tantsupeo «Puudutus» 324 maakondlikku eelproovi on lõppenud. Kunstilise toimkonna otsusel esineb tantsupeol 654 kollektiivi, sealhulgas 15 Välis-Eesti tantsurühma.

Tantsupeo loovmeeskond otsis pikalt võimalusi, kuidas tantsijate arvu peol suurendada. «Nii jõudsime uue märgisüsteemini, mida väljakul sel korral kasutame – see muudab joonised tihedamaks, aga mahutab tantsijaid väljakule kokkuvõttes enam kui kümnendiku võrra rohkem,» selgitas tantsupeo pealavastaja Maido Saar.

Pealavastaja sõnul olid erinevate rühmaliikide eelproovid stabiilselt kõrge tasemega. «Kahe eelproovi vahele jäänud ajaga saavutati märkimisväärne areng,» lisas Saar. Kuna seekordse tantsupeo iga tants kannab väga selget mõtet, siis hinnati rühmade esituse juures lisaks rühma üldisele tehnilisele tasemele ka väljenduslikkust ning oskust jutustada konkreetse tantsu lugu. Samuti jälgiti rühmade üldist lavakultuuri, rahvarõivaste korrektsust ja nende kandmise oskust. Kokku osales teises eelproovis 921 kollektiivi.

Rühmad, kes tänavu tantsupeo esinejate hulka ei mahtunud, on oodatud Kalevi staadionile vaatama 4. juuli tantsupeo peaproov-etendust. Täpsem teave tasuta pääsmete kohta edastatakse otse rühmadele.

Tantsupeo ettevalmistused jätkuvad 24. mail Tallinnas ja 25. mail Tartus tantsupeo jooniste seminaridega, kus rühma juhendajatele selgitatakse jooniseid ja lavastust kava tervikust lähtuvalt. Ühtlasi annavad korraldajad seminaril ülevaate peonädala proovigraafikust.

«Seejärel on rühmadel aega kodus joonistega eeltööd teha ja tantse läbi tantsida vastavalt seminarist saadud juhtnööridele,» selgitas Maido Saar.

Tantsupeo «Puudutus» etendused toimuvad 4., 5. ja 6. juulil Kalevi keskstaadionil. Tantsupidu tugineb muinasjutul poisist, kes tormab ummisjalu maailma õnne otsima ning jõuab peagi suurte valikuteni – keda kuulata ja kellel on õigus? Äkki on ta aina edasi kiirustades oma õnne eest hoopis ära jooksnud? Tantsupeo pealavastaja on Maido Saar, muusikajuht on Toomas Lunge ning «Puudutuse» idee ja loo autor on Sten Weidebaum.

Vaata nimekirja tantsupeol esinevatest kollektiividest siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles