Video: lõuna-tirtshamstriku ja skorpioni võitlus aegluubis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-tirtshamstriku ja skorpioni võitlus aegluubis
Lõuna-tirtshamstriku ja skorpioni võitlus aegluubis Foto: Youtube

Youtube`is on on USA Michigani ülikooli avaldatu video, milles üks lõuna-tirtshamstrik (Onychomys torridus) peab kartmatult võitlust Arizona mürgise skorpioniga (Centruroides sculpturatus).

Hamstrik tapab lõpuks selles halastamatus võitluses skorpioni.

Zooloog Ashlee Rowe`i sõnul saab lõuna-tirtshamstrik küll skorpionilt salvata, kuid hamstrikule see ei mõju.

«Me ei taha luua liiga ilusat pilti, kuid siinkohal on tegemist evolutsioonilise võitluskunstiga, kus tirtshamstrik näitab, milleks ta võimeline on. Nad kasutavad oma vastaste jõudu nende endi vastu,» lausus Rowe.

Tavapäraselt mõjub skorpioni mürk rakkudele, mis edastavad valuaistingu ajju. Rakumembraanid avanevad ja sulgevad ning seda eriti naatriumi ja kaaliumi kanalitele.

Lõuna-tirtshamstrikul on aga vastupidi. Skorpioni toksiin tegelikult deaktiveerib naatriumi ja kaaliumi kanalid, kaitstes sellisel viisil valuinfo eest. Selle tõttu ei tunne need loomad skorpioni mürgi poolt tekitada võivat valu.

«Seda saab võrrelda nagu oleks keegi traadi läbi lõiganud,» lisas Rowe.

Lõuna-tirtshamstrikud on skorpioni mürgis leiduvate toksiinide suhtes seega resistentsed ning neil ei teki nende tõttu haigust ning nad ei sure.

See avastus võib olla tähtis, kuna võib aidata teadlastel leida viisi, kuidas inimestel sulgeda samad kanalid luues vastava valuvaigisti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles