Toomas Hendrik Ilves ajakirjanikele osutades: «Viska nad välja, out!»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Rahvusringhääling avaldas YouTube`is katkendi «Aktuaalse Kaamera» saatest, kus meie armas president Toomas Hendrik Ilvest käskis ajakirjanikud Gruusia presidendiga kohtumiselt välja visata.

«Aktuaalse Kaamera» lõpus ütleb uudisteankur Priit Kuusk värvika lause: «Saate lõpetuseks tahaks meenutada aga hea käitumise kuldreeglit: noblesse oblige ehk seisus kohustab. Kena õhtut!»

Priit Kuusk viitas ilmselt president Ilvese kunagisele kõnele, mis kritiseeris sama väljendiga, noblesse oblige, just nimelt ajakirjandust.

Noblesse oblige on prantsuskeelne, ent laiemalt kasutatav väljend, tähistamaks väärikust kuulumisest mingisse seltskonda, ehk kohustust olla väärikas oma päritolu tõttu.

Seda väljendit kasutatakse, et rõhutada arusaama, mille kohaselt koos võimu, heaolu ja autoriteediga kaasneb ka kohustus ja vastutus.

Seda väljendit kasutas arvatavasti esimesena kuulus prantsuse kirjanik Honoré de Balzac oma raamatus «Le Lys dans la vallée» aastal 1836, mille eestikeelne pealkiri on «Liilia orus».

Vaata videot!

Mida sina asjast arvad, kas taoline käitumine on paslik presidendile?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles