Baltoscandali põhiprogrammi esinejad on selgunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baltoscandal 2014 põhiprogrammi esinejad on selgunud
Baltoscandal 2014 põhiprogrammi esinejad on selgunud Foto: Baltoscandal

Rakveres 2.-5. juulini toimuva kolmeteistkümnenda rahvusvahelise teatrifestivali Baltoscandal põhiprogrammis näeb erinevatel lavadel neljateistkümmet lavastust kaasaegsetelt etenduskunstnikelt kogu maailmast.

Selleaastase Baltoscandali üheks peaesinejaks on Portugali lavastajateduo Ana Borralho ja João Galante lavastus «Atlas», kuhu festival otsib  Lääne-Virumaa päritolu osalisi.

2011. aastal Portugalis Lissabonis esietendunud «Atlast» on taasloodud paljude riikide linnades alates Helsingist ja Ljubljanast ning lõpetades Rio de Janeiro ja Milanoga.

Baltoscandalil võetakse Lääne-Virumaa näitel ette Eesti. «Atlas» on motiveeritud usust, et kunstil peab olema ühiskonnas aktiivne roll ning iga inimene võib olla kunstnik. Laval kohtuvad 100 erinevas vanuses ja eri elualade inimest ühest kogukonnast. Ühiselt oma ühiskondlikke positsioone deklareerides loovad nad omalaadse atlase kõigist läänevirulastest ja nende omavahelistest sidemetest.

Seitsmendat aastat kuulub Baltoscandal Euroopa Liidu kultuurikoostöö programmi Kultuur poolt toetatavasse võrgustikku NXTSTP, millega koostöös jõuab sel korral festivalile Halory Goergeri & Antoine Defoorti lavastus «Germinal» Prantsusmaalt,  millele Baltoscandal on kaasprodutsendiks.

Vabalt teatri, performance’i ja kujutava kunsti vahel liikudes kasutavad Halory Groeger ja Antoine Defoort igavesti nihkuva ning raamideta teatrižanri loomiseks kõikvõimalikke meediaid ning oma eklektilisi huvisid. Nende töös näib kokkuklopsitu koos eksisteerivat õpituga, traagiline ühildamatuga.

Eksootikat pakub  Bouchra Ouizgueni neljast naisest koosnev trupp oma lavastusega «Madame Plaza». Bouchra Ouizguen on Marrakechist  pärit koreograaf, kellel on euroopa ja orientaalse kaasaaegse tantsu taust. Teised laval olevad naised Kabboura Aït Ben Hmad, Fatima El Hanna ja Naïma Sahmoud viljelevad Maroko kohalikku kabareestiili aïta -  nad on naised, kes esinevad pidustustel ja ööklubides nn valu lauludega, mis räägivad kaotusest ja võimatust armastusest ning on enamasti erootilise alatooniga.

Veel on programmis mai alguses Brüsselis festivalil «Kunstenfestivaldesarts» esietenduvad Belgia lavastaja Benjamin Verdoncki lavastus «NOTALLWHOWANDERARELOST» ning Rootsi-Belgia lavastajateduo Alma Söderbergi ja Hendrik Willekensi «Idioter».  

Rootsi-Saksamaa kooslus White On White toob festivalile lavastuse «White on White #6 – Queer Sells», mis etendus Eestis ühel korral  2013. aasta novembris Kanuti Gildi SAALis.

Kaks valget heteroseksuaalset meest Iggy Malmborg ja Johannes Schmit kehastuvad über-gay’deks ning võtavad vaimukas dialoogis läbi lääne ühiskonna seksuaalsuse ja võimu suhted. Kes tahab nalja, saab seda nabani, kes otsib süvatähendusi, leiab irriteerivat kontseptuaalsust. White on White’i tõlgenduses ei tundu valge värv enam üldse puhtuse ja süütuse sümbol, vaid meie ees laotuvad laiali valge viiskümmend tumedamat varjundit.

Eesti kaasaegset etenduskunsti esindavad Teater NO99 / Tiit Ojasoo & Ene-Liis Semper lavastusega «Mu naine vihastas», Kadri Noormets ja Kadi Maria ning Maike Lond. Programmis on ka Eesti-Soome koostöölavastus «köök/keittiö/kitchen», mille lavastajaks Andres Noormets.

Lisaks põhiprogrammi etendustele toimuvad Baltoscandalil erinevad diskussioonid, õhtused klubipeod, traditsiooniline jalgpallimatš romantikute ja küünikute vahel ning vabaõhunäitus «Kilomeeter skulptuuri».

Kogu põhiprogrammi ja ajakavaga saab tutvuda festivali kodulehel baltoscandal.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles