Adolf Hitleri teenijaskonda kuulunud naine: füürer maiustas öösiti salaja õunakoogiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitler
Adolf Hitler Foto: SCANPIX

Noor austerlanna ei teadnud oma tulevast tööandjast kui ta vastas 1943. aastal ajalehes ilmunud tööpakkumise kuulutuse.

Austerlanna Elizabeth Kalhammer töötas teenijannana natsi-Saksamaa diktaatori Adolf Hitleri puhkevillas Baieri alpides Berghofis, kirjutab Daily Mail.

Nüüd 89-aastane naine rääkis 71 aastat hiljem oma loo Hitleriga seotusest.

Kalhammeri sõnul järgis põrnahaiguse käes kannatanud Hitler järgis karmi dieeti ja jõi vaid leiget vett. Öisel ajal ei suutnud füürer võidelda magusaisuga ja läks sageli salaja kööki magusat sööma.

Hitleri lemmikuks oli niinimetatud füüreri-kook, mis oli pähklite ja rosinatega õunakook. Seda valmistati iga päev, et Hitleril oleks öisel ajal millegagi maiustada.

«Ta läks kööki pärast seda kui ta kohtumised tähtsate isikutega olid lõppenud. Ta magas siis järgmise päeva pärastlõunani ning ärkas umbes kella 14.00 paiku,» lausus endine teenijanna.

Hitleri kallimat ja hilisemat abikaasat Eva Brauni tuli teenijaskonnal tervitada hüüuga «Heil M´Lady!».

Juba enne tööle asumist hoiatati Kalhammerit, et need, kes paljastavad midagi Berghofis toimuva kohta, karistatakse karmilt.

Kalhammer töötas Hitleri residentsi pesumajas ja õmblustöökojas, kuid ta ka koristas ja valmistas süüa.

Kord lõhkus ta kogemata portselanist teetassi ning teda karistati selle eest vabade päevade tühistamisega.

Hitleri majapidamises töötanud inimesed ei saanud nälja üle kurta nagu ülejäänud Teise maailmasõja ajal elanud sakslased ja austerlasterlased. Teenijaskonnale jagati toitu ka oma pereliikmetele viimiseks.

Elizabeth Kalhammer töötas Berghofis peaaegu sõja lõpuni 1945. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles