Cambridge`i professor: 2014. aasta tuleb pöördeline

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cambridge`i professor: 2014. aasta on pöördeline
Cambridge`i professor: 2014. aasta on pöördeline Foto: SCANPIX

Suurbritannia Cambridge`i ülikooli professori arvates leiab 2014. aastal aset pöördeline sündmus, mis mõjutab tervet 21. sajandit.

Professor Nicholas Boyle`i arvates määravad selle saatusliku aasta sündmused, kas maailm võtab kursi rahu ja õitsengu või siis sõja ja allakäigu suunas, kirjutab Times Online.

Boyle jätkas, et esile võib kerkida uus globaalne riikidest sõltumatu organisatsioon, mille sõnum üha valjemaks muutub.

Boyle`i tõi näiteks varasemaid pöördelisi sündmusi ajaloost, mis leidsid aset sajandite teisel kümnendil.

«1517. aastal naelutas Martin Luther  oma kuulsad teesid Wittenbergi kiriku uksele. See sündmus käivitas reformatsiooni ja lõi protestantismi,» lausus professor.

Ta jätkas, et 1618. aastal algas Lääne-Euroopas 30-aastane sõda, mille käivitas konflikt protestantismi ja katoliikluse vahel. Sõda lõppes 1648. aastal Vestfaali rahuga.

1814. - 1815. aastal toimus Viini kongress, kus püüti Euroopat korrastada ning riikide piire kindlaks määrata.

1914. aastal aga puhkes Esimene maailmasõda, mis nõudis miljoneid inimelusid ning mille mõjud ulatuvad isegi tänapäeva.

Boyle`il ilmus sellel teemal ka raamat «2014 - How to survive the next world crisis» (2014 – Kuidas tulla toime järgmise ülemaailmse kriisiga).

«Nagu ajaloost näha, on sajandite alguskümnenditel palju pöördelisi sündmusi. Miks meie sajand, 21. sajand peaks varasemast erinev olema? Pöördeliste sündmuste algatajateks on olnud uus põlvkond, kelle arvates vana moodi edasi minna ei saanud,» lausus Boyle.

Briti professori arvates on praegune majanduskriis ettekuulutuseks, mis lähiajal tulla võib.

«Kriis on nii kahjulik kui ka kasulik. Kriisis võib käivitada sündmused, mis viivad globaalsete muutusteni ja vana süsteemi kokkuvarisemiseni,» leidis Boyle.

Boyle`i arvates on USA hakanud oma «maailma kuninga» rolli kaotama ning esile kerkivad hoopis uued riigid nagu Hiina ja India.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles