Veri taskurätikul ei kuulu Prantsuse kuningale Louis XVI

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Louis XVI
Louis XVI Foto: Wikipedia.org

Prantsuse teadlaste DNA- uuring näitas, et palju vaidlusi tekitanud taskurätikul olev veri ei ole Prantsuse kunagise kuninga Louis XVI oma.

Varem väideti vastupidist, et see on nimetatud kuninga veri, edastab The Local.

Pärast kuninga hukkamist giljotiini all kastsid paljud prantslased oma taskuräti ta verre ning jätsid selle mälestuseks.

Ühte sellist verist taskurätikut säilitati mustriga pudelkõrvitsas ning Prantsuse teadlased vaidlesid aastakümneid, kas sellele võib olla kuninga veri. Nüüdne täppisteaduslik uuring lükka selle ümber.

Euroopa ja USA teadlased teatsid eile, et nad eraldasid terve genoomi ning see näitas, et veri ei kuulunud isikule, kes oleks olnud pikka kasvu ja siniste silmadega. Just sellise välimusega oli see 18. sajandi monarh.

Uurijate sõnul lähtuti aastakümneid faktist, et pudelkõrvitsal oli kirjutis: «21. jaanuaril 1793 Pariisis kastis Maximilien Bourdaloue oma taskurätiku pärast kuningas Louis XVI giljotineerimist ta verre».

Bourdaloue olevat pannud kuivanud verega taskuräti sellesse nõusse.

2010. aastal tehtud DNA-uuringus uuriti verejälgi pudelkõrvitsal. Siis leiti, et veri kuulub kellelegi, kes oli sinise silmavärviga.

Hispaania Barcelona evolutsioonibioloogia instituudi uurija Carles Lalueza-Fox sõnas, et nüüd on olemas terve genoom isiku kohta, kelle veri oli taskurätil ning see isik ei olnud kindlasti hukatud kuningas.

Ta lisas, et DNA viitas isikule, kes oli pigem Itaalia päritolu. Sel isikul olid pruunid silmad ning ta oli keskmist kasvu.

Wikipedia: Louis XVI (23. august 1754 – 21. jaanuar 1793) oli viimne Prantsusmaa ja Navarra kuningas 10. maist 1774 kuni 14. septembrini 1791 ja prantslaste kuningas 14. septembrist 1791 – 21. septembrini 1792.

11. detsembril 1792. aastal algas Prantsuse Rahvuskonvendis protsess riigireetmises süüdistatava Louis XVI , keda nüüd nimetati kodanik Louis Capet  üle.

Ta mõisteti surma 16-17. detsembri ööl häältega 361: 360.

Louis XVI hukati 21. jaanuaril 1793 giljotiiniga. Ajaloolallikate andmetel  suri Louis väärikalt, olles andestanud oma vaenlastele. Oma viimase sõnana ütles Louis, et ta sureb süütuna, lootuses, et tema veri ei langeks Prantsusmaa peale. Ta on ainuke Prantsusmaa kuningas, kes on hukatud.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles