Teadlased lahendasid kriiksuvate veealuste helide saladuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antarktika kääbusvaal
Antarktika kääbusvaal Foto: Wikipedia.org

USA ookeani ja atmosfääri adnministratsiooni (NOAA) teadlased edastasid, et nad lahendasid kummaliste veealuste kriiksuvate helide saladuse.

Kuuldavatele helidele anti nimetuseks «biopart», edastab BBC.

Neid helisid on kuuldud talve- ja kevadeperioodil juba aastakümneid.

Helisalvestiste abil tehti nüüd kindlaks, et neid helisid tekitavad Antarktika kääbusvaalad (Balaenoptera bonaerensis).

NOAA juhtivteadlase Denise Rischi sõnul oli neil esmalt raske leida selle heli algallikat.

«Aastate jooksul tehtud uuringutes pakuti välja erinevaid allikaid, kuid varasemalt ei arvatud, et nende taga võib olla vaal,» lausus Risch.

Kummalist heli kuulis 50 aasta tagasi esmakordselt ühe allveelaeva meeskond. Heli kuulnute sõnul jäis see kõrva kriiksude tõttu.

Antarktika ja ka Lääne-Austraalia vetes on alates on seda heli salvestatud palju kordi. Varem arvati, et seda tekitavad erinevad kalad või siis seal sõitvad alused.

Nüüdne uuring aga näitas, et heliallikaks on kääbusvaalad. Esimene kinnitus selle kohta saadi 2013. aastal. Teadlased panid kääbusvaaladele akustilised jälgimisseadmed ja kuulasid, kuida need vaalad omavahel suhtlesid.

Samas ei ole veel selge, miks need vaalad just selliseid helisid tekitavad ja mis eesmärgil.Teada on, et vaalad teevad neid helisid olles pinna lähedal ning enne sügavusse sukeldumist. 

Teadlased loodavad selle kriikusva heli kasutamise saladuse lahendada.

«Võimalik, et need helid on seotud ka nende veeloomade migratsiooniga, sest neid on kuulda vaid teatud ajal. Helide tegemise piirkonnad paljastavad, kus kääbusvaalad parasjagu liiguvad,» teatasid uurijad.

Põhjaalade vetes on veel teist kummalist madalt heli täheldatud ning sellele on antud nimeks The Bloop. Seda põhjustavat jää murdumine ja jääpankade ükteise vastu kriipimine.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles