Eesti Vabaõhumuuseumis toimub saunakultuuri päev, kus põhirõhk on suitsusaunal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsusaun
Suitsusaun Foto: Elmo Riig / Sakala

Kevadpühal, 1. mail toimub Eesti Vabaõhumuuseumis põneva kavaga saunapäev, kus saab tutvuda erinevate Eesti paikade ja ajastute saunakommetega. Kevadlaadalt saab osta kodumaist talukaupa ja ehedat käsitööd.

Ürituse koordinaatori Vivian Siirmani sõnul on saunapäeva korraldamise ajendiks saanud taotlus Võrumaa suitsusaunakommete UNESCO vaimse kultuuripärandi nimistusse kandmiseks.

«Saunaskäimise tava on Eestis vägagi elujõuline, kuid pealetungivate moodsate saunade kõrval võiksime rohkem tähelepanu pöörata vanemale saunakultuurile, eriti suitsusaunadele, mis on oluliseks osaks meie vaimsest kultuuripärandist. Võrumaa suitsusaunade koostöökogu on teinud palju tööd, et suitsusauna traditsioon jõuaks UNESCO vaimse kultuuripärandi nimistusse laulu- ja tantsupeo, Kihnu kultuuri ja Seto leelo kõrvale. Nimekirja pääsemine on oluline ainulaadse saunakultuuri säilimiseks ja levitamiseks. Saunapäeval saabki eheda Eesti saunakultuuriga lähemat tutvust teha,» rääkis Siirman.

Kevadlaat ja suur saunapäev toimub Eesti Vabaõhumuuseumis 1. mail kell 10 - 16.

Muuseumi taludes tutvustatakse saunaskäimisega seotud tegevusi seebikeetmisest ja õlletegemisest lihasuitsutamiseni.

Huvilised saavad õppida ja uudistada suitsusaunade kütmist kolme erineva sauna juures, lisaks köetakse Läänemaa kombe kohaselt vihtlemiseks ka suurt reheahju.

Toimuvad õpitoad ja vestlusringid sauna raviomaduste, saunakommete ja vaimse kultuuripärandi teemadel. Vaadata saab Võro Seltsi koostatud näitust Võrumaa suitsusaunadest.

Kolu kõrts pakub maitsvaid kevadisi roogasid, kõrtsi ees esineb pilliklubi Söepõletajad. Muuseumi peatee ääres on avatud kevadlaat, kus kaubavalikuks saunatarbed, kodumaine toit ja käsitöö.

Ürituse kava ja piletiinfo leiab Eesti Vabaõhumuuseumi veebilehelt http://evm.ee/est/sundmused/uritused.p/kevadlaat-ja-suur-saunapaev/216.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles