Täna jagatakse Jazzkaarel Eesti džässiauhinnad

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor Eesti Jazz Jazzkaarel Merepaviljonis
Noor Eesti Jazz Jazzkaarel Merepaviljonis Foto: Tiit Mõtus

Festival Jazzkaar koos oma kuldsponsori Danske Bank’iga annab täna kell 21.00 Merepaviljonis Fatoumata Diawara kontserdi eel üle tänavused Eesti džässiauhinnad.

Jazziauhindadega tunnustatakse juba kaheksandat korda Eesti silmapaistvamaid jazzmuusikuid. Danske Jazziauhind antakse viimase kolme aasta jooksul enim tähelepanu pälvinud aktiivsele ja loomingulisele džässmuusikule.

Tänavuse Danske Jazziauhinna saab klarnetist-helilooja ja mitmete ansamblite liider Meelis Vind, kes on tuntud väljapaistva klassikalise muusikuna ja särava džässartistina. Duost Raivo Tafenauga Eesti Riikliku Sümfooniaorkestrini – nende kahe koosseisu vahele mahub mitmeid erinevaid kollektiive, kellele Meelis Vind on muusikat loonud, kellega koos kontserte andnud ja heliplaate salvestanud. Neist viimane kannab nimetust «Liivamandala» (2014, Paw Marks).

Hindamaks noorte, kuni 26-aastaste muusikute initsiatiivi, head taset ja loomingulisust annavad Eesti Jazzliit ja Jazzkaar välja Noore Jazzitalendi auhinna. Tänavu pälvib selle pianist ja helilooja Kirke Karja oma loomingulisuse, initsiatiivikuse ja aktiivsusega eri ansamblites, iseäranis koosseisus Pae Kollektiiv, kellelt ilmus aasta alguses debüütalbum.

Aastast 2009 tunnustatakse Jazziedendaja auhinnaga inimesi, kes aitavad oluliselt kaasa džässmuusika tutvustamisele ja arendamisele Eestis. Tänavuse džässiiedendaja auhinna pälvivad Guido Kangur ja Pille Lukin. Koos on nad korraldanud festivali Sõru Jazz Hiiumaal, suvekontserte mitmel pool Eestis ja esmaspäevaseid džässikontserte Tallinnas, kus kõikjal esinevad Eesti andekad džässmuusikud.

Kokku esitati džässiauhindadele üle neljakümne kandidaadi. Lõpliku otsuse langetasid spetsialistidest, muusikutest ja ajakirjanikest koosnevad žüriid.

Danske Banki Jazziauhinna suurus on 3200 eurot, millele ETV lisab omalt poolt võitja kontserdi salvestamise. Noor džässitalent saab võimaluse esineda Jazzkaare korraldatud kontserdil ning Klassikaraadio annab võimaluse salvestada oma muusikat Eesti Rahvusringhäälingus. Võitjate auhinnataieste autor on skulptor Tiiu Kirsipuu.

Lisainformatsioon SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles