Partneri pjdestaalile asetamine ei muuda suhet paremaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Partneri pjdestaalile asetamine ei muuda suhet paremaks
Partneri pjdestaalile asetamine ei muuda suhet paremaks Foto: SCANPIX

USA New Yorgi Colgate´i ülikooli psühholoogide uuring näitas, et partnerile alt üles vaatamine ei aita heale suhtele kaasa, vaid võib pigem takistuseks olla.

Uuring näitas, et kui nii käitutakse, siis ei olda suhtega enam rahul, edastab Live Science.

Psühholoog Jennifer Tomlinsoni sõnul nõuab lähedane suhe pidevat tööd ning tasakaalu hoidmist.

«Väga lihtne on partnerit pidevalt kiita ja temasse kui «jumalasse» või «jumalannasse» suhtuda. See aga takistab võrdset partnerlussuhet ning teineteisemõistmist,» selgitas Tomlinson.

Varsemad uuringud on näidanud, et partneri ülistamine muudab inimesed õnnelikuks. Seda põhjusel, et arvatakse olevat leitud hingesugulane ja südamesõber samas inimeses, kuid nii ei pruugi olla.  

Teadlased tegid mitu suhtekatset uurimaks, kui kaugele võidakse minna partneri idealiseerimisega minna.

Esimeses katses osales 99 paari, kelle seas oli vaid üks lesbibaapr. Ülejäänud olid heteroseksuaalsed paarid. Nad täitsid laboritingimustes küsimustiku oma lähisuhte kohta.

Pooltel juhtudel olid küsimuste vastused identsed.

Kontrollgrupile aga anti küsimustikud, milles oli kaks erinevat küsimust. Esimeses paluti nimetada oma partneri kõik head ja positiivsed omadused ning kui just palju meelde ei tulnud, paluti piirduda vaid ühega.

Küsimustikule vastanute partnerid aga said ülesandeks panna kirja nende magamistoas olevad 30 objekti. Neil tuli kirja panna meelde tulnud asjad nii kiiresti kui võimalik ning partnerile mõtlemata.

Teises katses aga pandi diivanile triibuline tekk ning partneritel paluti siis diivanile istuda. Teadlased lugesid kokku kui palju triipe kahe inimese vahele jääb.

Need, kes arvasid, et partner üleidealiseerib neid, istusid partnerist kaugemale. Need isikud oli keskmiselt 8, 44 sentimeetrit partnerist kaugemal kui ülejäänud.

Järgmises katses osales 89 vabatahtlikku abielus katsealust, kelle kesmine vanus oli 30. eluaastat. Lisaks osales 153 üliõpilast, kes olid suhtes. Nad täitsid küsimustikud, kuidas nad end suhtes tunnevad ning kuidas partner neisse suhtub.

Paljud arvavad, et on hea kui partner teda idealiseerib.

Uuring  näitas, et inimesed on kõige õnnelikumad siis kui partner näeb neid natuke paremana kui nad ise endast arvavad.

Kuid peakski sellega piirduma, sest liigsed kiidukõned partneri aadressil võivad tüütavaks muutuda ning suhet kahjustada. Siis ei olekski enam tegemist elava inimesega, kellel on ka «vead».

«Mida suurem on partneri idealiseerimine ja pjedestaalile tõstmine, seda vähem on suhe rahuldustpakkuv. Inimesed, keda üleidealiseeriti tundsid end ohustatuna, kuna partner ei näinud neid õigesti. Neil tekkis tunne, et partner ei tunnegi neid. Samuti tekitas see tunde, et ei vastata partneri kõrgetele ootustele,» selgitas Tomlinson.

Uuring näitas ka seda, et inimesed, kes tundsid end üle idealiseerituna ei vaevunud tegema oma suhetes muutusi ja järeleandmisi.

«Üleidealiseerimine võib kaasa tuua tunde, et ollaks kõikvõimas, selle tõttu ei pruugita ühel hetkel enam partneri vajadustega nii palju arvestada. She ei ole siis enam tasakaalus,» nentis Tomlinson.

Uurijate sõnul on partnerlussuhted õnnemäng ning tasakaal on neis alati habras.

 

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles