Löök pähe muutis tavalise mehe matemaatikageeniuseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fraktalid
Fraktalid Foto: SCANPIX

USAs elava Jason Padgetti elu muutus, kui ta sai löögi pähe.

Padgett hakaks järsku igal pool nägema geomeetrilisi mustreid ja fraktaleid, edastab New York Post.

«Vaatasin oma hommikukohvi ja nägin selles ideaalset spiraali kohvist ja koorest. Fraktalid hakkasid minuga rääkima. Enam ei olnud se hommikukohvi, vaid matemaatika,» meenutas mees.

Ta hakkas nägema kõikides teda ümbritsevates asjades matemaatikat ja geomeetriat. Ta nägi isegi geomeetrilis unenägusid.

Nüüdseks  43-aastase mehe sõnul ta ei mäletagi enam aega, mil ta nägi maailma nii nagu teised.

12 aastatb tagasi langes Padgett Washingtoni osariigi Tacoma kolledžist välja ning ta ei pidanud end kuigi intellektuaalseks, veel vähem huvitas teda matemaatika.

Ta töötas isale kuuluvas mööblikaupluses ja luges vaid tunde, millal ta vahetus lõppeb, et ta saaks minna jõusaali lihaseid treenima. Ta tegeles ka ekstreemspordiga ning ta enda sõnul oli «elu nagu pidu».

Siis aga sattus ta tööõnnetusse ning sai tugeva löögi pähe ning hakkas erinevates kohtades nägema matemaatikat ja geomeetriat.

Ameeriklase hobiks on nüüd fraktalid ja ta on saanud üsna kuulsaks.

Wikipedia: Fraktal on mittetäisarvulise dimensionaalsusega geomeetriline kujund. Mõiste võttis kasutusele matemaatik Benoît Mandelbrot.

Selliste kujundite üheks omaduseks on enesesarnasus – iga kujundi osa on sarnane tervikkujundiga.

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles