Winston Churchill jäi oma kuulsast sigarist ilma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister Sir Winston Churchill ja tema sigar
Briti peaminister Sir Winston Churchill ja tema sigar Foto: SCANPIX

Kagu-Londonis asuva Winston Churchill's Britain At War Experience muuseumi ümber tekkis skandaal.

Muuseumi peaukse kohal on suur Teise maailmasõja ajal Briti peaministriks olnud Sir Winston Churchilli pilt, millel puudub ta kuulus sigar, kirjutab Daily Mail.

Tegelikult on 1948. aastal tehtud originaalfotol Churchilli suus sigar. Reklaamplakatile pandud fotot muudeti nii, et kuulus riigijuht jäi talle omasest sigarist ilma.

«Töödeldud pilt näitab kui kaugele suitsetamisvastase kampaaniaga minna võib. Niipalju siis sellest, et vaid kommunistlikud diktaatorid manipuleerisid ajaloofaktidega,» lausus muuseumit külastanud David McAdam.

Muuseum käivitas uurimise, kes on Churchilli foto muutmise taga.

Muuseumi juhi John Welshi sõnul on neil igasuguseid fotosid, millest osadel on sigareid, osadel mitte.

«Meil on isegi Teise maailmasõja aegadest pärit sigari- ja sigaretireklaame. Selle tõttu ei oleks me Churchilli suust sigarit eemaldanud,» lisas muuseumijuht.

Ka muuseumi endist omanikku Don Robinsoni üllatas selline muutus. Tema sõnul püüdleb muuseum ajaloolise täpsuse suunas.

Suitsetamisvastastel ei teata selle muuseumiga kontakte olevat ning Churchilli järeltulijaid sigari olemasolu või puudumise probleem ei huvita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles