Video: Veneetsia «kummitussaar» Poveglia pannakse oksjonile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veneetsia «kummitussaar» Poveglia pannakse oksjonile. Pildil endine psühhiaatriahaigla
Veneetsia «kummitussaar» Poveglia pannakse oksjonile. Pildil endine psühhiaatriahaigla Foto: Wikipedia.org

Maailma üheks kohutavamaks paigaks peetaval «kummitussaarel» Poveglial olid kunagi psühhiaatriahaiglad ning katkutõbised.

See saar asub Itaalias Veneetsia laguunis, edastab Huffington Post.

Saar kuulub Itaalia riigile ja see pannakse mais oksjonile. Itaalia valitsus loodab saare müügist riigikassasse lisaraha, mille abil saab riigivõlga vähendada.

Tegemist on väikese saarega, mis on 300 meetrit pikk ning 200 meetrit lai. Selle saare ajalugu on üsna sünge.

Kohalik ütlus saare kohta kõlab järgmiselt: «Kui patune inimene sureb, läheb ta Povegliasse».

Esmalt oli Poveglia rahusadam, kuid meie ajaarvamise alguses sai sellest turvasadam Rooma impeeriumi teistelt aladelt barbarite eest põgenenutele.

Poveglia saar kaotas oma tähtsuse 14. sajandi lõpul kui toimus Veneetsia ja Genova vaheline sõda. Hiljem oli saarel Veneetsiasse saabuvate laevade kontrollpunkt.

Kui Must Surm jõudis keskajal Veneetsiasse sai Poveglia saarest katkuohvrite paik. Sinna viidi nii haigestunud kui surnud.

Katku surnud põletati seal ning selle tõttu on saare pinnases üsna palju inimtuhka ja luid. Kinnitamata andemetel on see saar rohkem kui 100 000 inimese viimane puhkepaik.

Poveglia saare lähedal asuvatelt saartelt on samuti leitud massihaudu. Arvatakse, et sinna on maetud muhkkatku ohvrid.

1922. aastal rajati saarele psühhiaatriahaigla. Siis tehti seal julmi inimkatseid, näiteks tarbetuid lobotoomiaoperatsioone.

Legendi kohaselt läks julmi katseid teinud arst lõpuks hulluks ja ta hakkas nägema tapetud inimeste kummitusi. Ta tegi enesetapu, hüpates saarel olevast majakast alla. Osade legendide kohaselt ta jäi küll ellu, kuid muutus zombie`ks. Levib ka jutte, et arst tapeti kellegi käsul.

Poveglia saare psühhiaatriahaigla suleti 1968. aastal. Siis kasvatati seal juurvilju, kuid hiljem loobuti sellest.

Loodetakse, et saare ostjad muudavad selle turistide jaoks atraktiivseks ning vanasse psühhiaatriahaiglasse võidakse rajada luksushotell.

Itaalia valitsuse esindaja ei soovinud spekuleerida, milliseks võib müügihind kujuneda. Saarel on seni olemas psühhiaatriahaigla jäänused, kirik ja krematoorium. Saarele on pääs keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles