Munadepühade eri/ Kuidas saab šokolaad päris kanamuna sisse?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juba 1896. aastast samasugusena valmivad Fazeri Mignon-munad on Soomes saanud lihavõttepühade sümboliks. Mignon-muna on šokolaadimunade hulgas eriline, sest see traditsiooniline lihavõttemaius on šokolaadimuna, mis on päris kanamuna koore sees. 

Fazer grupi asutaja Karl Fazer sai idee Mignon-šokolaadimunade valmistamiseks tööreisil Saksamaale ja alustas nende tootmist juba 1896. aastal.

Aegumatu, käsitööna valmiv Mignon on ka tänapäeval peaaegu sama maitsega nagu 118 aastat tagasi. Mignon-mune toodetakse Fazeri Vantaa tehases traditsioonilise retsepti alusel. Tootmine kestab 3-4 kuud ja algab novembris.         

Fazeri Mignon-munad on 100% käsitsitöö, alates munakoorte tühjendamisest kuni šokolaadimuna lõpliku pakendamiseni. Mignon-muna ümber olev ehtne munakoor saadakse Soomes asuvast kanalast, kus kanamunad valitakse välja rangete kvaliteedi ja suurusnõuete alusel ja saadetakse need Scaneggi edasiseks töötlemiseks.

Kanamunad tühjendatakse sisust erilise imemismeetodiga, peale mida tühjad munakoored puhastatakse, desinfitseeritakse ja kuivatatakse ning saadetakse Fazeri Vantaa tehasesse.         

Tehases munakoored täidetakse ükshaaval käsitsi hõrgu nougat-täidisega, mis sisaldab mandleid, sarapuupähkleid, suhkrut, kakaovõid, vaniljet ja kakaomassi. Täitmine on täpne töö, kuna igas Mignon-munas peab olema 52 grammi nougat-täidist.

Peale seda, kui munakoor on täidetud šokolaaditäidisega, paigutatakse see erilisse jahutustunnelisse. Täiteava suletakse seguga, mis on valmistatud tuhksuhkrust, riisivalgust ja veest. Mignon-muna on laktoosi- ja gluteenivaba.

Ka munade pakendamine on käsitsitöö ja siis ongi Mignon-munad lihavõttepühadeks valmis. Mignon-muna suussulavat maitset on nautinud terved põlvkonnad. Hetkel Fazeri tootmises olevatest maiustest on Mignon vanuselt teine, sellest vanem on ainult aasta varem tootmisse läinud Pihlaja.           

Mignon oli populaarne juba Vene tsaariperekonna hulgas ja on endiselt enimmüüdud lihavõttemuna Soomes. Ka sel aastal toodetakse kokku 1,3 miljonit Mignon-muna. Lisaks maiustamisele on populaarne ka Mignon-munade värvimine. Eesti turul on Fazeri Mignon-munad saadaval suuremates kaubanduskettides.

Vaata videot, mis näitab, kuidas sünnivad Fazeri Mignon-munad!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles