Venemaa propagandamasin keeras vindi üle? Sama mees esineb ohvri, luuraja ja arstina

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Petkov esineb ohvri, luuraja ja arstina
Andrei Petkov esineb ohvri, luuraja ja arstina Foto: Youtube

USA majandusväljaanne Forbes pani tähele, et Venemaa propagandamasin keeras vindi üle, kuna sama mees esineb mitmes rollis.

Esmalt on näha meest, kelle kohta kasutatakse nime Andrei Petkov, haiglavoodis vägivalla ohvrina.

Venemaa riiklikus telekanalis Rossija-1 uudistes esitleti seda meest Lõuna-Ukraina Mõkolajevi elanikuna, kes sattus juhuslikult neonatside vägivalla ohvriks. Ta jälgis lihtsalt Ukraina praeguse valitsuse vastast meeleavaldust.

Petkovi sõnul tulistasid paremäärmuslased rahulikult meelt avaldanuid relvadest, mis olid pärit USAst ja Euroopa Liidust. Petkovi sõnul olid tal tulistamishaavad ning peapõrutus.

Sama meest oli näha ka Venemaa teise riikliku telekanali NTV saates. Siis öeldi ta nimeks jälle Andrei Petkov. Ta teatas seal, et ta töötab Saksa luure heaks. Petkovi sõnul lahkus ta oma sünnilinnast Mõkolajevist 1992. aastal ning tal on Ukraina, Venemaa ja Saksamaa kodakondsus.

Petkovi kinnitusel kuulub Saksamaal talle 15 gerontoloogiakliinikut ning loss Šveitsis.

Petkovi sõnul saabus ta Saksamaalt Ukrainasse kaasas pool miljonit eurot, mida ta kasutas 50 palgasõduri palkamiseks. Ta tahtis «oma meeste» abil kutsuda korrale Ukraina praeguse valitsuse vastu protesteerijad ka Kiievi neonatsid.

Petkovi teatel tekkis tal tüli paremäärmuslike radikaalidega, mille tõttu teda tulistati jalga.

Sama meest näidati ka Krimmi telekanalil. Ta nimi oli jälle Andrei Petkov, kuid ta tegevusala oli teine.

Nüüd oli ta kangelaslik lastekirurg, kes enda sõnul päästis rohkem kui 200 väikelapse elu. Ta oli saabunud oma sünnilinna Mõkolajevisse rahaga, millega ta tahtis korraldada Ukraina praeguse valitsuse vastu meeleavaldusi.

Mehe sõnul osales ta meeleavalduse, milles neonatsid hakkasid meeleavaldajaid tulistama. Ta sai vigastada näkku ja jalgadesse.

USA majandusanalüütiku ja Venemaa asjatundja Paul Roderick Gregory arvates ei olnud Petkovi juhtum ebatavaline vaid üsna tavaline Venemaa propagandatrikk.

«Petkovi videod näitasid, et Venemaa ei hooli tõest ega valest. Nende eesmärgiks on desinformatsioon ja ajupesu selle kõrgeimal taseme nii kodus, Ukrainas kui teistes riikides,» nentis Gregory.

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles