Põhja-Korea lubab esimest korda Pyongyangi maratonile välismaalased

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paariariik Põhja-Korea teatas, et selle aasta Pyongyangi maratonil saavad osaleda ka välismaalased.

13. aprillil toimuv spordisündmus koosneb kolmest osast: täismaraton, poolmaraton ja kümne kilomeetri jooks, edastab Huffington Post.

Varem saadeti täismaratonile kutsed vaid käputäiele maailma tuntumatele maratonijooksjatele, kellest enamik sellel ei osalenud. 

Põhja-Koreas on seatud siiski ajapiirangud, kui kaua täismaratonis distantsi joosta tohib – meestel on see kaks tundi ja 27 minutit ning naistel kaks tundi ja 38 minutit.

Maratoniga tähistatakse ka selle riigi endise juhi Kim Il-sungi 102. sünniaastapäeva.

Selle aasta alguses teatas Põhja-Korea, et loob spetsiaalsed turismi- ja majandustsoonid kogu  riigis, mis on avatud välismaalastele.

Põhja-Korea on seni lubanud oma riiki üsna vähe välismaalasi.

Pyongyangi maratoni ametlik nimetus on Mangyongdae auhinna rahvusvaheline maraton. Rahvusvaheline kergejõustikuliit ei ole seni seda maratoni tähtsaks pidanud, kuigi seda on korraldatud 27 aastat.

Maratonirada kulgeb 2,5 miljoni elanikuga linna kesklinnas.

Start on 70 000 kohaga Kim Il-sungi staadionilt ning kulgeb Hiina sõdurite mälestusmärgi juurest Kim Il-sungi ülikooli juurde. Sealt edasi aga ületavad jooksjad Taedongi jõe silla, mis asub linna idaosas. Jookstakse mööda jõekallast tagasi staadionile, kus on ka finiš.

Staadionil olevate pealtvaatajate meelt lahutatakse kuni jooksjate staadionile tagasi saabumiseni jalgpalli, võrkpalli ja võitluskunstidega.

Senistel andmetel on end Pyongyangi maratonile kirja pannud 200 välismaalast. Lääneriikide asjatundjad soovitasid sinna jooksma minejatel viia end kurssi Põhja-Korea bürokraatiaga vältimaks võimalikke intsidente.

Lääne poliitikavaatlejate sõnul tahab Põhja-Korea oma mainet muu maailma silmis parandada ning maraton on selleks sobiv viis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles