Euroopa Kosmoseagentuur avaldas Marsi võimalike maandumiskohtade nimekirja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ExoMarsi prototüüp
ExoMarsi prototüüp Foto: SCANPIX

Euroopa Kosmoseagentuur avaldas nimekirja Marsi paikadest, kus uurimisaluse maandumine oleks võimalik.

300-kilogrammine ExoMars kulgur peaks Punase planeedi pinnale jõudma 2019. aasta jaanuaris, edastab BBC.

Loodetakse, et see on töökorras vähemalt seitse kuud, mis on 218 Marsi päeva, ning teeb pinnasepuurimisi kuni kahe meetri sügavusel.

Kosmoseagentuur kaalub maandumispaigana järgmisi koht: Hypanis Vallis, Simud Vallis, Mawrth, Oxia Planum, Coogoon Valles, Oxia Palus ja Southern Isidis. Tegemist on paikadega, mis asuvad Marsi ekvaatorile üsna lähedal.

ExoMars maandumispaikade üle otsustanud ekspertgrupil on Hispaanias Madridis kohtumine ja seal võidakse otsustada lõplik maandumispaik.

Maandumispaik tehakse siiski teatavaks alles 2017. aastal. Võimalik, et jäetaks igaks juhuks ka varukoht.

Euroopa Kosmoseagentuur teeb Marsi uurimisel koostööd Venemaa kosmoseagentuuri Roskosmosega. 2018. aasta maiks peaks valmima rakett, mis kulguri Marsile viib.

Kulgur peaks raketist välja sõitma rambi kaudu.

ExoMars hakkab Marsil uurima võimalikke elu märke. Marsi kõige huvitavamateks aladeks peetakse neid, mis on miljardeid aastaid vanad. Just sealt loodetakse leida jälgi kunagi eksisteerida võinud elu kohta.

ExoMarsil on ka radioisotoop soojendus, mis aitab kulguril karmi külmaga toime tulla. Päevasel ajal kasutab kulgur päikesepaneele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles