Kitsed on seniarvatust nutikamad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kitsed. Pilt on illustratiivne.
Kitsed. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Suurbritannia Londoni kuninganna Mary ülikooli teadlaste uuring näitas, et kitsed on seniarvatust nutikamad.

Uurijate sõnul võivad kitsed olla aeglase taibuga, kuid samas on nad intelligentsed, edastab Daily Mail.

Ühe ülesande puhul olid nad isegi nutikamad kui šimpansid.

Teadlased loodavad, et nende uuring aitab luua paremaid elutingimusi farmides ja loomakaitsealadel elavatele kitsedele.

Uurijad tegid tosina kitsega kaheastmelise toidukatse. Tegemist oli plastikkarbiga, millel oli kaks toidusahtlit. Alumine sahtel oli ülemise poolt varjatud ja seda sai nööri abil lahti tõmmata.

Esmalt pidid kitsed leidma nööri, millest sahtlit tõmmata ja siis selle asendit muutma. 12 kitsest üheksa õppisid selle triki kiiresti ära, kasutades suud. Kolm kitse aga kukkusid esimesel katsel läbi. kaks neist suutis selle siiski lõpuks sarve abil ära teha.

«Meie katse seisnes selles, et see oli kaheastmeline. Tegemist ei olnud lihtsa lahendusega, et vajutad nuppu ja toit on käes. See katse nõudis nutikust ja arusaamist,» sõnas teadlane Alan McElligott.

Keskmiselt kulus kitsedel 12 katset, enne kui nad triki selgeks said. Uurijate sõnul õppisid kitsed toidu kättesaamise nipi kiiremini ära kui šimpansid, kellega tehti samasugune katse.

McElliogott lisas, et samas ei näidanud see katse, et kitsed kõiges šimpansidest nutikamad on, kuid kitsede puhul oli tulemus siiski üsna tähelepanuväärne.

Kümme kuud hiljem tegid teadlased sama katse ja kitsedel oli meeles, mida nad tegema peavad. Uurijate sõnul näitas see kitsede head pikaajalist mälu.

Lisaks suudavad paljud loomad õppida asju tegema kaaslaste tegevust jälgides.

«Läbi tegevuse ja jälgimise õppimine näitab intelligentsust,» sõnas McElligott.

           

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles