Video: NASA plaanib saata «päevalille» eksoplaneete avastama

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA plaanib saata «päevalille» eksoplaneete avastama
NASA plaanib saata «päevalille» eksoplaneete avastama Foto: Youtube

Meedia teatab üsna sageli uute eksoplaneetide leidmisest ning praeguse seisuga on neid leitud 961.

USA kosmoseagentuuri NASA kinnitusel on leitud planeetidest 20 Maaga sarnased tingimused, edastab Yahoo News.

Eluks sobiva planeedi esmaseks tingimuseks on atmosfääri, õhu ja vee olemasolu.

NASA plaanib saata uute ekspolaneetide leidmiseks välja suure uurimisaluse, mis oma kujult meenutab suurt päevalille. See töötaks koos kosmoseteleskoobiga. Tandem uuriks meie Päikesesüsteemist väljapool asuvaid planeete ning seda, kas neil on atmosfääri.

Uurimisalus koosneb «kroonlehtedest», millest igaüks on uurimisaparaat ja samas valguse vari.

«Tegemist on uurimisalusega, mis kahandab valguse murdumise efekti. Teleskoop saab teha planeetidest selgeid pilte ilma, et tähevalgus seda takistaks,» sõnas NASA Jet Propulsion Laboratory «Päevalilleprojekti» juhtivinsener Stuart Shaklan.

Ta lisas, et «päevalill» saadetakse välja koos kosmoseteleskoobiga. Esimene paigutub uuringutel nii, et varjab uuritavaid objekte, kuid samas ei takistas teleskoobi tööd.

«Sellel missioonil uuritakse Maa-sarnaseid objekte, kiviseid ekspolaneete, mille uurimine on Maa pinnalt võimatu. Saame siis pildid, millel on näha küll planeeti, kuid samas on meil andmed, et see võib olla Maa-sarnane,» lausus kosmoseuurija Jeremy Kasdin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles