Milliste «relvadega» ukrainlased Viktor Janukovõtšist jagu said?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Milliste «relvadega» ukrainlased Viktor Janukovõtšist jagu said?
Milliste «relvadega» ukrainlased Viktor Janukovõtšist jagu said? Foto: SCANPIX

Briti väljaanne Daily Mail avaldas fotoseeria «relvadest», mille abil protestinud ukrainlased sundisid president Viktor Janukovõtši tagasi astuma.

Need relvad jäädvustas Kiievi protestide ajal Briti fotograaf Tom Jamieson.

Ukrainlased kasutasid relvadena näiteks jääkirkasid, sõnnikuharke, mille metallvardad olid väänatud, vasaraid, kurikaid ja kaikaid, mida oli metalliga tugevdatud.

Oli ka neid, mis meenutasid keskaegseid sõjanuiasid.

Selle aasta veebruaris protestis Kiievis Iseseisvusväljakul rohkem kui 20 000 ukrainlast president Viktor Janukovõtši ja valitsuse vastu. Protestijad kasutasid märulimiilitsa vastu nii-öelda kodukootud relvi ja käepäraseid vahendeid.

Märulimiilits kasutas protestijate vastu esmalt kummikuule ja pisargaasi, siis aga õigeid kuule. Protestide käigus hukkus üsna palju inimesi.

Protestide tulemusena oli Janukovõtš sunnitud tagasi astuma ja Venemaale põgenema. See käivitas Ukraina ja Venemaa vahelise kriisi, mis tipnes Krimmi kriisi ja selle poolsaare Venemaa kätte minekuga.

Jamieson kirjutas oma jäädvustuste kohta: «Viie kuu jooksul sai Kiievi Iseseisvusväljak ja selle äärsed tänavad protestijate koduks. Nende eesmärgiks oli korrumpeerunud valitsus võimult tõugata ja nad tegid seda. Nad kasutasid oma «revolutsioonis» nii-öelda koduseid vahendeid, sest relvi neil ei olnud. Ukrainlased olid oma «relvade» loomisel väga nutikad. Need relvad iseloomustavad hästi nii nende tegijaid kui ka Kiievis toimunud sündmusi,» selgitas fotograaf.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles