Petitsioon Barack Obama administratsioonile – Alaska tagasi Venemaale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petitsioon Barack Obama administratsioonile – Alaska tagasi Venemaale
Petitsioon Barack Obama administratsioonile – Alaska tagasi Venemaale Foto: SCANPIX

Valge Maja internetileheküljele jõudis USA presidendile Barack Obamale ja ta administratsioonile esitatud petitsiooniettepanek, milles kogutakse allkirju, et USA annaks Alaska tagasi Venemaale.

Praeguse seisuga on pooldava allkirja andnud 16 071 inimest. Petitsiooni esitamiseks on aga vaja kokku 100 000 allkirja. Tähtaeg on 20. aprill ja seega on vaja veel 83 929 allkirja.

Loodetakse, et petitsioon aitab Alaskal USAst eralduda ning Venemaa osaks saada.

See petitsioon tehti silmas pidades olukorda Ukrainas ning Vene vägede tegevust Krimmis.

Alaskal sai inimasustus alguse 10 000 – 16 000 aastat tagasi, kui Siberis elanud hõimud ületasid Beringi maakitsuse. Praeguseks on maakitsus kadunud ning selle asemel on Beringi väin.

Siberi hõimud elasid rannikualadel, kaugemal polaaraladel elasid inuiti hõimud.

Eurooplased jõudsid Alaskale 1741. aastal. Tegemist oli Vene tsaaririigi uurimisekspeditsiooniga, mida juhtis Vitus Bering, kelle nime järgi ka väin nimetati.

Nad viisid sealt kaasa merisaarmate nahku, mis tekitas Venemaal Alaska vastu suure huvi. Esimene püsiv eurooplaste asutus tekkis 1784. aastal. 1774 – 1780 tegid hispaanlased Alaskale ekspeditsioone. Nad lõid seal mitu asundust.

19. sajandi käivitas Venemaa laiaulatusliku kolonisatsiooniprogrammi. USA oli huvitatud Alaskat endale saama ning alustas Venemaaga läbirääkimisi. USA sai 30. märtsil 1867. aastal 7,2 miljoni dollari (tänapäeva vääringus 113 miljonit dollarit) eest Alaska endale. Ameeriklased maksid Alaska ruutkilomeetri eest umbes 4,7 dollarit.

1884. aastal sai Alaskast USA osa, pealinn asus Juneaus, kuid alles 3. jaanuaril 1959 sai Alaskast ametlikult USA 49. osariik.

Alaska nimi tuleneb aleuudikeelsest sõnast alaxsxaq, mis tähendab maismaad või otsetõlkes «seda, mis on mere meeltevallas».

Alaskat on kutsutud ka samast tüvest tuleneva nimega Alyeska, mis tähendab «suur maa».

Alaska paikneb Põhja-Ameerika loodeosas. Alaska piirneb idas Kanada Yukoni ning Briti Columbiaga kagus ja lõunas, põhjas aga Põhja-Jäämere, läänes ja edelas Beringi väina ning Vaikse ookeaniga.

Suuremad Alaska saared on Kodiaki saar, Walesi Printsi saar ja Chichagofi saar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles