Avasta Pärnut läbi noorte silmade

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Free Tour noored giidid Annika Laar (vasakult), Kristjan Allik ja Karmen Stimmer ootavad huvilisi ekskursioonile igal keskpäeval.
Pärnu Free Tour noored giidid Annika Laar (vasakult), Kristjan Allik ja Karmen Stimmer ootavad huvilisi ekskursioonile igal keskpäeval. Foto: Urmas Luik

Noorte pärnakate eestvedamisel pakutakse suvekuudel kõigile huvilistele ekskursiooni Pärnus.

Grupp õpilasi, kes on ühinenud nime alla Pärnu Free Tour, korraldab 1. juunist 31. augustini kahetunniseid tuure Pärnu linnas. Ringkäigud algavad kell 12 Pärnu hotelli eest üle tee suure ümmarguse teadetetahvli juures ja toimuvad iga ilmaga. Noored grupijuhid tunneb ära erkkollase kohvri järgi, millel kirjas „Pärnu Free Tour". Ekskursiooni eest raha ei küsita, aga jootraha on igati oodatud. Arvesse tuleks võtta seda, et kui grupis juhtub olema mitte-eestlasi, kõneleb giid tuuril inglise keeles.

Pärnu Free Tour keskendub suvepealinnale läbi noorte silmade, mistõttu ajaloofanaatikud igale Pärnut puudutavale küsimusele aastaarvulise täpsusega sündmuste kirjeldust ei saa.

Küll ei maksa muretseda pinnapealsuse pärast. Ekskursioonil räägitakse teile Rüütli platsist, endise Endla teatri rõdust, Pärnu Issandamuutmise apostliku õigeusu kirikust ja Punasest tornist. Samuti jutustatakse Rüütli tänava muulist ja puumajadest, mis on enamjaolt pärit 18. sajandist - ajast, mil kivimaterjali tuli Peeter I käsul eksportida Peterburi. Külastamata ei jää Seegi maja ja skandaaliga rajatud Steineri aed.

Ebatavaliseks ja täiuslikuks peetud linn

Ekskursioon kätkeb legende Pärnu linna sünnist, vapi tekkest seoses palverändurite ja püha musta ristiga ning eri teooriatest parvlaeva Estonia uppumisel. Estonia mälestusmärk on ühtlasi kaugeim koht, kuhu uudishimulikud tuuri alguspunktist viiakse.

Jutustatakse ka romantilisi legende Pärnu muulist ja papa Jannseni häid uudiseid toovast ajalehest.

Tuuril tutvustatakse 17. sajandi lõpul rajatud kindlustuste süsteemi: seitset bastioni, mis said oma nime taevakehade järgi, ning miks usuti, et Pärnu on ebatavaline ja täiuslik linn, kus valitseb kord nagu kosmoses. Samuti näidatakse Pärnu vanimat ehitist, mis on pärit 14. sajandist.

Ekskursioon lõpeb Munamäel, kus paljastatakse, mis põhjusel on keset tasast maad tekkinud Pärnusse suur küngas.

Peale vaatamisväärsuste antakse turistidele ülevaade Eesti haridussüsteemist, toidust, Pärnu rannast ja Eestist kui e-riigist. „Ekskursiooni külastanud austraallased olid enim üllatunud interneti teel tuludeklaratsiooni tegemisest ning sellest, et Skype'i autorid on eestlased," jagas Kristin Parts muljeid pärast oma esimest tuuri giidina.

Puutumata ei jää naljakad juhtumid naabritega, näiteks soomlastega, keda on korduvalt saadetud maaliinibussile suunaga Torisse, kuigi tegelikult soovisid põhjanaabrid teada hoopis turu asukohta (tori tähendab soome keeles turgu).

Pärnu Free Touri suvepealinnas käima lükanud peagi Sütevaka humanitaargümnaasiumi lõpetav Karmen Stimmer otsustas kampa lüüa Yellow Free Touriga, mis korraldab analoogseid aktiivsete noorte juhitavaid ekskursioone nii Riias, Vilniuses, Tamperes, Kaunases kui Tallinnas.

Vabatahtlikuna linna tutvustama

Pärnut tutvustavad viis 16-19aastast noort: Karmen Stimmer, Karoline Kelder ja Kristjan Allik Sütevaka humanitaargümnaasiumist ning Annika Laar ja Kristin Parts ühisgümnaasiumist.

Giiditunnistus on neist taskus küll vaid eestvedajal Stimmeril, kuid grupijuhtide nooruse tõttu ei maksaks teha ennatlikke järeldusi. Kandidaate giidi ametisse oli üle viiekümne, neist kakskümmend kutsuti töövestlusele Tallinna Free Touri projektijuhi Ülane Vilumetsaga.

„Tunduvalt lihtsam on õpetada heale esinejale ajalooteadmisi kui kasvatada ajaloohuvilistele esinemisjulgust," selgitas aasta õpilaseks valitud Stimmer Vilumetsa eelistust, miks valiti grupijuhid eelkõige just karismaatilisusest lähtuvalt.

Kuid väline sära ei ole giidi puhul ainus oluline omadus, elementaarsete silmaringi küsimustega tuleb ekskursioonijuhtidel hakkama saada. „Naljakas oli vaadata, kuidas nii mõnigi noor sattus hätta ootamatu küsimusega - millal oli Esimene maailmasõda. Neil, kes pakkusid 17. sajandit, polnud lootustki tööd saada," märkis Stimmer.

Populaarseimaks hobiks giidide seas on väitlemine - nii Kristin Partsil, Karoline Kelderil kui Karmen Stimmeril. Viimasel suisa õpetaja rollis. Et ekskursioon toimub iga ilmaga, tuleb kasuks spordiga sina peal olla. Võrkpalli ja tennisepalli servimist on noored harjutanud juba aastaid - Kristjan Allikul on trennikogemust kuus, Annika Laaril kaheksa ja Kristin Partsil kümme aastat. Stimmer pidas möödunud talvel suuskadel vastu 63kilomeetrise Tartu maratoni.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles