Väljaanne: NSA tegi «ajamasina», mis võimaldab salvestada ühe kuu jooksul välisriigi kõik kõned

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küberaiteüksuse ülesanne on tugevdada kaitset häkkerite ja riikide poolt toetatavate küberrünnakute vastu.
Küberaiteüksuse ülesanne on tugevdada kaitset häkkerite ja riikide poolt toetatavate küberrünnakute vastu. Foto: SCANPIX

Väljaande Washington Post andmetel on USA Riiklik Julgeolekuagentuur (NSA) loonud jälgimissüsteemi, mis võimaldab salvestada kõik mõnes välisriigi tehtavad kõned.

See süsteem kannab nime MYSTIC ning selle arendamine algas 2009. aastal. Kõnede jälgimisel kasutatakse ühe kuu süsteemi. See tähendab, et NSA saab kuulata ka varasemaid kõnesid.

«Ajamasin» hakkas täisvõimsusel tööle 2011. aastal. Välja lekkinud dokumentide kohaselt saab selle abil salvestada kõik mõne välisriigi kõned 30 päeva jooksul. 30 päevast vanemad kõned kustutatakse automaatselt.

Salvestatud kõnede hulk on hiiglaslik. Sellega seotud anonüümne isik paljastas, et «juba kaua aega tagasi jõuti piirini, milles analüütikud ja masinad saavad  rohkem informatsiooni, kui nad jõuavad läbi töötada».

Washington Posti andmed põhinevad NSA endise luureanalüütiku Edward Snowdeni lekitatud dokumentidel. Neis kirjeldatakse MYSTICit kui «ajamasinat». Programmi sümboliks on võlur, kelle võlukepi otsas on nutitelefon.

NSA pressiesindaja Vanee Vines ei soovinud väljaandes avaldatut eriti kommenteerida. Ta edastas Washington Postile e-kirja: «jätkuv raporteerimine erinevate tehnikate ja töövahendite kohta, mida USA kasutab välisluures seaduslikult, kahjustab USA ja tema liitlaste julgeolekut ja paneb ohtu need isikud, kes nende seadmetega töötavad».

Washington Post ei avalikustanud USA võimuesindajate palvel selle riigi nime, mille kõnde pealtkuulamiseks seda kasutatakse ning millistes riikide kõnedel kuulamises seda veel kasutada võidakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles