Saaremaal toimuvad orjatalgud «Tehke Ära!»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saaremaa mees Niglas (69) otsustas eestlaste vanad head ajad korralikult taastada.

Luulupe piirkonnas hiietargana tuntud Niglas kavatseb orjatalgud läbi viia maikuus. «Orjad olgu olla terveks kuuks. Muidu ei saa tunnet kätte,» on mees veendunud. Kampaania nimeks pani ta tabavad sõnad «Tehke ära!».

«Tulgu tehku siin ära! Töö on lihtne, aga raske. Raha ei saa, süüa ei anna, ainult käsutan ja karistan. Peavarju saab lagunenud laudas, kui orjad seda korda ei tee, kukub endile kaela,» põrutab tulevane orjapidaja.

Orjad võivad söögiks kaasa võtta hernetampi, körti, soolasilku ja kapsapäid. «Kui möni töll arvab, et tassib siia peeneid hörgutisi, siis kolivad need toidud sirgelt minu sahvrisse ja karistuseks tõmban orjale viiskümmend vitsahoopi. Mul on oksasölmised vitsad juba praegu tulisoolasesse tünni hakkama pandud!»

Millist tööd orjad tegema hakkavad? «Mul on naaber Meigoga räägitud. Ta tahab omale suuremat pöldu, aga maa on kive täis. Orjad tassivad kivid minu aeda ja sillutavad nendega mölemad teed elumaja ja kaevu vahel ära,» selgitab Niglas.

Miks on kaevu ja elumaja vahele vaja kahte teed? «Kohe näha, et mandrilt tulnud loll küsija! Üks tee viib elumajast kaevuni, teine kaevu juurest elumajja!» vastab talgupidaja pahaselt.

«Kui kivitöö tehtud, peavad orjad lepavõsast omale adrad tegema ja kolmkümmend hektarit Meigo pöldu ära kündma. Meigo traktoril läks GPS tuksi ja ta ei viitsi ise vaojoont hoida, las orjad rügavad! Meigo arvas, et vöib mönele tublimale orjale lausa paar viilu kuivanud saia anda, aga ma keelasin tal selle ära – see pole siin mingi narkomaanide laager!» käratab ta.

Mees lisab, et kui mõni «kavalpea» peaks tahtma põgeneda, siis saavad kõik ülejäänud karistuseks viisteist vitsahoopi ning põgenik püütakse saarepeal koerte ja ratsajälitajate abil kindlasti kinni.

Kui nüüd kellelgi tekkis suur soov talgutele minna, siis kuidas ta käituma peaks? «Tulgu Luulupele ja pakkugu end orjaks! Vöib ka varem tulla, aga siis hoidku end isandate silme alt eemal, tehku tööd vaikselt ja ärgu rikkugu öhkkonda!»

Kas märkimisväärsele üritusele võib ka välismaiseid turiste tuua? «Ei! Selle rahvusliku üritusega tahame just näidata, et eestlased suudavad jätkuvalt omal maal ise köik ära orjata. Pole siia kedagi juurde vaja!».

Loe lisaks Avanejad.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles