Saksamaal tarbivad juba 11-aastased metamfetamiini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaal tarbivad juba 11-aastased metamfetamiini
Saksamaal tarbivad juba 11-aastased metamfetamiini Foto: SCANPIX

Saksamaa tervishoiuministeeriumi uuring näitas, et seal tarbib aina enam õpilasi sellist narkootikumi nagu metamfetamiin.

Selle aine tarbijate seas on ka umbes 11-aastasi lapsi, edastab The Local.

Lisaks põhikooli ja keskkooli õpilastele tarbivad seda ka kontoriametnikud ja üliõpilased.

Uuringu kohaselt on metamfetamiini tarbijate keskmine vanus 16 - 20 eluaastat.  Viiendik selle aine tarbijatest on aga nooremad kui 15-aastased ning kõige nooremad tarbijad on vaid 11-aastased.

«Osas piirkondades on noortel seda ainet lihtne hankida. Noori tuleb harida, et see on ohtlik ja hävitab nende tervise,» sõnas 94-leheküljelise uurimisraporti üks autoritest Sascha Milin.

Hamburgi narkosõltuvuse uurimiskeskus küsis sõltlastelt, miks nad tarbivad metamfetamiini.

Sõltlaste sõnul tekitab see aine suurepärase enesetunde. Teisel kohal oli, et see aitab toime tulla tööst ja õpingutest tingitud stressiga. Nii oli see kolmandiku küsitletute puhul.

Lisaks tarbivad seda ainet ka lapsevanemad, kellel on laste kasvatamine ja kodused tööd üle pea kasvanud.

Metamfetamiin põhjustab pikaajalisi terviseprobleeme ning võib muuta välimust. Lisaks kahjustab see aine närvisüsteemi, toob kaasa mälukaotuse ja keskendumisraskused ning isegi psühhoosi.  

Uuring näitas, et metamfetamiinist on Saksamaal saanud üks levinumaid narkootikume.

«Enim tarbitakse seda ainet Saksamaa-Tšehhi piiri ääres asuvates linnades, kuid sealt on hakanud see levima ka teistesse Saksamaa osadesse,» selgitati.

Metamfetamiin on amfetamiini teisend, mille mõju on kiirem ja tugevam kui amfetamiinil.

See aine on valge, enamasti sinaka varjundiga pulber. Võib olla ka kristalli, jämeda soola või purustatud klaasi sarnane.

Pulbrit tõmmatakse ninna või neelatakse. Lahustatud pulbrit süstitakse ning kristallilist vormi suitsetatakse. Mõju algab sõltuvalt tarvitamisviisist 30 sekundi kuni 20 minuti pärast ja kestab 4–12 tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles