Video: milline nägi välja 9/11 terroriakt kosmosest vaadatuna?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Milline nägi välja 9/11 terroriakt kosmosest vaadatuna?
Milline nägi välja 9/11 terroriakt kosmosest vaadatuna? Foto: Youtube

Internetti jõudsid esmakordselt täismahus video ja pildid, millisena nägi USA astronaut Frank Culbertson Rahvusvahelises Kosmosejaamas (ISS) 11. septembri 2001. aasta terrorirünnakut New Yorgis.

Astronaudi sõnul oli tema esimeseks instinktiivseks sammuks haarata kaamera ja nähtu jäädvustada, edastab Daily Mail.

Kosmosest tehtud videol on näha, kuidas New Yorgi Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornidest tõuseb suitsu.

Culbertson sai vaid paar tundi pärast terroriaktide toime panemist teada, et hukkus ka ta sõber Charles Burlingame, kes oli piloot ühes kaaperdatud lennukis, millega sõideti USA kaitseministeeriumi hoonesse.

Culbertsoni jäädvustatut on varem osaliselt kasutatud 2001. aasta terroriaktidest rääkivates tele dokumentaalseriaalides.

Järgmisel päeval pärast terroriakti kirjutas astronaut: «Mul oli valus näha tõusmas suitsu meie riigi «haavadest». Kosmoseuuringud on rahu eesmärkidel, kuid näha kosmosest millegi hävinemist on valus vaadata. Sellised terroriaktid mõjuvad psüühikale sõltumata tegevusalast».

Culbertsoni sõnul otsis ta pärast terroriaktist kuulda saamist ISSil õiget akent, kus nähtut sai kõige paremini jäädvustada.

«On raske kirjeldada, millised tunded mind haarasid. Tundsin siis, et olen ainus ameeriklane, kes ei ole õigel ajal õiges kohas,» jätkas astronaut.

2011. aastal näitas NASA terrorirünnakute kümnendal aastapäeval lühikesi lõike Culbertsoni filmitust. Nüüd aga on sel juures Culbertsoni kommentaarid ja mälestusmuusika hukkunud sõbrale.

11. septembril 2001. aastal tegi grupp terroriorganisatsiooni Al-Qaeda liikmeid terrorirünnakute seeria USAs. 19-liikmeline grupp kaaperdas mitu reisilennukit, millest kahega rünnati New Yorgis Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktorne. Ühe lennukiga tehti rünnak ka USA kaitseministeeriumi hoonele ning taheti teha ka Valgele Majale, kuid see hoiti ära.

Rünnakutes kaotas kokku elu 2996 inimest, kellest 19 olid kaaperdajad. Maailma Kaubanduskeskuse hukkunute seas oli 90 riigi kodanikke.

USA käivitas pärast seda terrorismivastase sõja ja tungis Afganistani. Ameeriklaste sõnul olid just seal terroristid islamistliku äärmusrühmituse Taliban režiimi varjus rünnakuks ettevalmistusi teinud.

 

)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles