Viis müstilist lennuõnnetust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Air France` lennuk Airbus A330
Air France` lennuk Airbus A330 Foto: Wikipedia.org

Möödunud laupäeval jäi Lõuna-Hiina mere kohal kadunuks lennufirma Malaysia Airlines reisilennuk 270 inimesega pardal. Juhtumi uurijad ei ole välistanud lennuki kaaperdamist ja terroriakti.

USA telekanal ABC tõi välja viis varasemat müstilist lennuõnnetust.

Air France`i lennuk 2009. aastal Atlandi ookeani kohal – Airbus A330 lendas Brasiiliast Rio de Janeirost Prantsusmaale Pariisi. Kummalises õnnetuses kaotas elu 228 inimest. Lennuki rususid ja musta kasti esialgu ei leitud. Nüüdseks on kindlaks tehtud, et see lennuk kukkus Atlandi ookeanisse.

Kolm aastat uuringuid näitas, et õnnetuse põhjustas pilootide vilets koolitus ja rida tehnilisi probleeme.

TWA lennuk 1996. aastal – lennufirma Trans World Airlines lennuk Boeing 747-100 plahvatas New Yorgi osariigi ranniku õhuruumis sõites. Lennukis oli 230 inimest.

Teooriate kohaselt sai see lennuk raketi, pommi või meteoriidi tabamuse.

Nii USA föderaalne juurdlusbüroo (FBI) kui ka riiklik liiklusohutuse amet (NTSB) uurisid seda õnnetust neli aastat ja jõudsid järeldusele, et kütusepaak süttis lühisest ning tekkis plahvatus. Lennuk plahvatas vaid 12 minutit pärast õhkutõusmist.

US Air 1994. aastal – lennufirma US Air siseriiklik lend Chicagost Pittsburgi lõppes sellega, et lennuk kukkus vaid kümme minutit enne sihtkohas maandumist suurel kiirusel alla. Boeing 737-300 pardal oli 132 inimest.

Neli aastat kestnud uurimisega jõuti järeldusele, et piloodid kaotasid lennuki üle kontrolli.

Flying Tiger Lockheed Constellation lend aastal 1962 – USA armee lennuk The Super Constellation L-1049 kadus 1962. aastal ning selle saatuse kohta puudub info senini. Seda lendu nimetati «Lnedav Tiiger». Lennuk oli teel USAst Californiast Vietnamisse Saigoni. Pardal oli 107 sõjaväelast. Lennuk tankis Vaikses ookeanis asuval Guami saarel ning kadus pärast sealt õhku tõusmist.

Pan Am aastal 1957 – lennufirma Pan Am lennuk, mis oli ümbermaailmalennul algusega San Franciscost kadus olles teel Hawaiile. Piloodid ei saatnud Mayday appikutset. Tegemist oli lennukiga Boeing 377 Stratocruiser, mis võeti kasutusele juba Teise maailmasõja ajal.

Nädal hiljem leiti merest 44 reisija laibatükke. Nende uurimine näitas, et neis oli tavapäraselt rohkem vingugaasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles