Ukraina ja Venemaa vaheline kriis võib mõjutada ka NASAt?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sojuz rakett
Sojuz rakett Foto: SCANPIX

Ukraina ja Venemaa vahel Krimmi pärast lahvatanud kriis võib mõjutada ka USA kosmoseagentuuri NASAt.

NASA loobus kosmosesüstikutest 2011. aastal ning pärast seda on ta sõltunud Venemaa Sojuz rakettidest, et astronaudid pääseksid Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS) ja sealt Maale tagasi, kirjutab news.com.au.

Krimmi olukorra eskaleerudes võib Venemaa keelduda USA astronautide transportimisest ja seda hoolimata asjaolust, et USA maksab iga sellise transpordilennu eest 70 miljonit dollarit.

NASAl ei ole hetkel aga teisi valikuid peale Vene rakettide. NASA teeb koostööd mitmete kosmosetehnikat arendavate firmadega, kuid nende loodavad raketid, mis võimaldavad astronaute transportida, valmivad aastate pärast.  

Süstikute järgse ajajärgu kosmosealuste arendamisega tegelevad sellised erafirmad nagu Space X, Boeing ja CCiCap.

USA on kritiseerinud Venemaa agressiooni Krimmis ning see võib mõjutada ka ameeriklaste missioone ISSile.

ISSi projektis osaleb 14 riiki ning selle eesmärk on kosmoseuuringute tegemine.

«Seni on ISSiga kõik sujunud ning Venemaa ei ole keeldunud meie astronautide transpordist. Jätkame Krimmi olukorra jälgimist,» lausus NASA juht Charles Bolden.

Boldeni sõnul unustatakse ära fakt, et viimased 13 aastat on USA ja Venemaa kosmosealane koostöö sujunud hästi ning ka varem on olnud suuri kriise, milles Venemaa on rolli mänginud.

«Ma ei arva, et kosmoses hakatakse poliitikat tegema. Isegi külma sõja perioodil kui USA ja Venemaa vahel oli tihe konkurents kosmose vallutamisel, tehti aegajalt koostööd,» lisas Bolden.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles