Juuste õhenemine võib viidata haigusele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhukesed juuksed võivad viidata haigusele
Õhukesed juuksed võivad viidata haigusele Foto: SCANPIX

Asjatundjate sõnul näitavad juuksed tervise üldseisundit.

Haiguste ja ravimite liigse kasutamise tõttu võivad juuksed oma sära kaotada ning muutuda õhukeseks ja hapraks, kirjutab Marie Claire.

Juuste õhenemine võib olla märk aneemiast, söömishäiretest ja stressist.

Aneemikute juuksed on keskmisest õhemad, kuna neil on veres vähem punaseid vereliblesid. See tähendab seda, et peanaha verevarustuses on vähem hapnikku.

Alatoitumine võib juuste kasvu ja peanaha verevarustust aeglustada. Liiga vähe toitu võib kaasa tuua isegi kiilaspäisuse.

Juuksed on seotud ka hormoonidega. Kui naisel on organismis liiga palju meeshormooni testosterooni, siis võivad juuksed muutuda pealaelt ja otsaesise juurest õhemaks.

Ka võivad juukseprobleemid viidata kilpnäärmehaigusele. Kilpnäärme hormoonide tasakaalustamatus häirib normaalset ainevahetust ja ka juuste kasvutsüklit.

Stress omakorda toob kaasa juuste hallinemise. Stressis inimese organism toodab hormoone, mis takistavad juuste niiskuse säilitamiseks vajalike vitamiinide imendumist organismis.

Raskekujuline depressioon võib aga juuste väljalangemist tekitada.

«Ükskõik, mis selle taga ei ole, mõjutab juuste olukord enesehinnangut. Masenduse käes kannataja võib uut pinget tekitada juuste pärast muretsemisega,» selgitasid spetsialistid.

Nad jätkasid, et inimene saab oma juuste heaks palju ära teha. Kõigepealt peaks menüü mitmekülgne olema, eriti tuleks aga süüa rauda ja proteiine sisaldavaid toiduaineid.

Juustele mõjub hästi see, kui suudetakse stressi kontrolli all hoida ning korralikult välja magada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles