Naised lahendavad probleeme magades

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised lahendavad probleeme magades
Naised lahendavad probleeme magades Foto: SCANPIX

Unenäod on päevase tegevuse laiendus ning isegi magades jätkame päeva jooksul seatud eesmärkide poole püüdlemist.

Paljud naised kaebavad, et ei suuda isegi öösel oma tööst rahu saada ning näevad unes oma töökohta ja kolleege, kirjutas Geniusbauty.

Harvardi meditsiinikool viis läbi uuringu, millest selgus, et aju otsib alateadlikult efektiivseid lahendusi ka magamise ajal.

98 vabatahtlikule naisele näidati arvutis labürinti ning paluti leida tee välja. Tegevus katkestati ülesande keskel ning pool osalistest läks 90 minutiks magama. Ülejäänud jäid ärkvele.

Magajad äratati unefaasis, mil hakatakse nägema visioone, ning neil paluti unenägusid kirjeldada. Paljud ütlesid, et nägid labürinti. Mõned kuulsid mängus kõlanud muusikat.

Viie tunni pärast eksperimenti jätkati. Maganud naised leidsid labürindist tee välja kümme korda kiiremini kui ärkvel olnud. Enne pausi lahendasid mõlemad ülesande enamvähem võrdse efektiivsusega.

Labürindist nägid und naised, kes suhtusid ülesandesse väga suure tõsidusega. Need, kes suhtusid ülesandesse ükskõiksusega, ei näinud unes midagi.

Uuringu autor Robert Stickgold selgitas, et aju lülitub magamise ajal välja ainult väikeseks perioodiks ning ülejäänud aja analüüsib ja diferentseerib mälestusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles