Tristan Priimägi esitleb: Aki Kaurismäki kolmekordne

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klubi Puhas Kuld asub Viljandi kesklinnas.
Klubi Puhas Kuld asub Viljandi kesklinnas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolmapäeval, 9. juunil kell 18 toimub Viljandis klubis Puhas Kuld "Kultuskolmapäev" ja videodisko.
 

Aprillis alustas Aki Kaurismäe nädalaga oma kava taasavatud Sõpruse kino Tallinnas. Viljandis saab Puhtas Kullas vaadata Soome andekaima ja kuulsaima filmitegija filmograafiast kolme lugu, mis on tüüpilised Kaurismäe oodid lihtsale inimesele. Tema tegelased räägivad vähe, aga nende tunded on sügavad ja lõputud nagu Soome järved.

"Varjatud paradiisis" (1986)
http://kinosoprus.ee/films/varjud-paradiisis

Hallide toonidega Helsingis töötab Nikander rahuliku ja stoilise prügivedajana, Nikanderi maailma valitsevad väikesed rõõmud – kohv, sigaretid, bingo, kaklused ja inglise keele tunnid. Kui ta kohtab Ilonat, tekib tema elu uus lootusekiir, aga asjad ei lähe nii lihtsalt kui algselt paistab.

"Ariel" (1989)
http://kinosoprus.ee/films/ariel

Taistot (Turo Pajala) tabab mitu jama järjest. Ta jääb ilma tööst, ning leidmata muud väljapääsu asub ta sõbralt ostetud autoga teele Helsingi poole. Põgenemisest pole aga abi, sest ta röövitakse peagi paljaks ja kohates Irmelit (Susanna Haavisto) lahenevad osad küsimused tema elus, aga asemele tekivad kohe uued...

"Taevas pilved liiguvad" (1996)
http://www.temuki.ee/arhiiv/arhiiv_vana/Kino/2Kaugsept_k02.htm

See järjekordses mustas tragikomöödias proovib abielupaar sotti saada, kuidas toime tulla uutes töötuse tingimustes. Ilona töötab restoranis ja Lauri on trammijuht. Jamad algavad siis, kui Ilona avastab ühe õhtul koju tulles, et Lauri on krediidi peale ostnud uue suure teleka. Vaimuka (mitte)dialoogiga relvastatud film on ehk suht ajakohane praegu, kui üheks rahvuskangelaseks on tõusnud Krista Lensin, kes rõõmsa näoga õnnetutele võlglastele seletab, et nad on ise lollid, et laenu võtsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles