Rootsi kirjanik Stieg Larsson: Lõuna-Aafrika Vabariik lasi tappa Olof Palme

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stieg Larsson
Stieg Larsson Foto: Wikipedia.org

Rootsi kirjaniku, menuka «Milleniumi» sarja autori Stieg Larssoni arvates lasub kunagise Rootsi peaministri tapmise vastutus Lõuna-Aafrika Vabariigil.

Kirjaniku elukaaslase Eva Gabrielssoni sõnul uuris Larsson eraviisiliselt Palme mõrva ja jõudis sellisele järeldusele, edastab The Local.

Väljaande Svenska Dagbladet ajakirjanikud said enda valdusse 15 suurt pappkastitäit materjali Palme mõrva kohta.

Enamik dokumente keskendub Küprosel elanud rootslasele Bertil Wedinile, kelle andmetel oli Olof Palme mõrva taga Lõuna-Aafrika Vabariigi julgeolekujõud. Tapmise põhjuseks oli asjaolu, et Palme oli selles riigis kunagi kehtinuid apartheidi ja rassilise diskrimineerimise vastane.

Wedin oli neli aastat enne Palme mõrva tunnistanud Briti kohtus, et ta oli kontaktis Lõuna-Aafrika Vabariigi luureagendi Craig Willimassoniga.

Larsson sai Williamssioni puudutavad dokumendid Briti väljaande Searchlight ajakirjanikelt. See väljaanne jälgis parempoolseid liikumisi.

Larsson asutas Rootsis organisatsiooni Expo Foundation, mis seni annab välja rassismivastaseid ajakirju.

Samuti valmis tal «Milleeniumi» triloogia, mis räägib ajakirjanik Mikael Blomqvisti ja häkker Lisbeth Salanderi seiklustest.

Larsson edastas osa oma avastustest Rootsi julgeolekupolitseile, kuid samas ei hinnanud ta nende uurimist kuigi kõrgelt.

Rootsi ajakirjandus kajastas laialdaselt Larssoni leitud «Lõuna-Aafrika Vabariigi juhtlõnga».

Samas ei ole Rootsi politsei kunagi Palme mõrvaga seoses küsitlenud Wedini.

Wedin sõnas nüüd Rootsi meediale, et ta ei sallinud Palmet nagu paljud teised, kuid tema ei tapnud peaministrit ning tal ei olnud ka seost Lõuna-Aafrika Vabariigi julgeolekuteenistusega.

Olof Plame tapeti 28. veebruaril 1986. aastal Stockholmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles