Video: NASA satelliit jäädvustas võimsa päikesepurske

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA satelliit jäädvustas võimsa päikesepurske
NASA satelliit jäädvustas võimsa päikesepurske Foto: Youtube

Päikese võimsuse maksimum võib olla kahanemas, kuid samas ei tähenda see magnetpursete vähenemist.

USA kosmoseagentuuri NASA  Päikese uurimise satelliit Solar Dynamics Observatory jäädvustas võimsa X-klassi magnetpurske, edastab Live Science.

Tegemist on võimsuse tasemelt kõige võimsama purskega. Teadlaste sõnul oli nüüdne purse X5.

Sellise purske tagajärjel paiskuvad Maa suunas radioaktiivsed osakesed, mis jõuavad meie planeedi atmosfääri ülakihtidesse, võides häirida ja kahjustada satelliite ning koos sellega ka globaalset kommunikatsiooni.

Päikesepursked mõjutavad Maa magnetvälja, tekitades magnettorme ja virmalisi.

Uurijad selgitasid, et sel korral on perpendikulaarse purske tõttu osakeste mõju minimaalne. Samas aga oli see Päikese uurimise aspektist huvitav vaatepilt.

Päikese aktiivsus kulgeb 11-aastaste tsüklitena ning tsükli tipus on enim purskeid. Päikese aktiivsust mõõdetakse niinimetatud päikeseplekkide abil. Seega, mida enam on päikeseplekke, seda suurem on Päikese magnetiline aktiivsus.

Päikese magnetpursked jagatakse mitmesse klassi. Kõige nõrgemad on B-klassi omad, sellele järgnevad C- ja M-klassi omad ning kõige võimsam on X-klass.

X on kümnekordne M ning 100 kordne C.

Samuti klassifitseeritakse päikesepurskeid arvudega 1 – 9.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles