Hispaania maffiateemalised söögikohad ärritavad itaallasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania maffiateemalised söögikohad ärritavad itaallasi
Hispaania maffiateemalised söögikohad ärritavad itaallasi Foto: SCANPIX

Hispaaniasse on tekkinud hulk maffiateemalisi restorane, kohvikuid ja pitseeriaid, kuid need ei meeldi itaallastele.

Hispaania La Mafia söögikohtade ketil on majanduslangusest hoolimata väga hästi läinud, kirjutab The Local.

Keti esimesed söögikohad avasid ukse 2000. aastal ning nüüdseks on neid 34. Nüüd plaanitakse ka Portugali vallutama minna.

Need Cosa Nostra teemalised söögikohad ei ole aga meele järele itaallastele, kes peavad neid solvavaks ja mainet kahjustavaks. 

Itaalia üks menukamaid krimikirjanikke Attilio Bolzoni külastas hiljuti Hispaanias kahte La Mafia restorani, uurimaks mis on nende edukuse põhjus.

«Teada on, et nad teevad endale vähe reklaami, kuid samas õitsevad,» lausus kirjanik.

Bolzoni arvates on neil restoranidel maffiaga otsene seos. Mitmed Itaalia maffiaklannid ajavad oma äri ka Hispaanias ning musta huumori mõttes külastavad näiteks Barcelonas, Madridis, Malagas ja Toledos asuvaid La Maffia söögikohti.

«Meil ei ole majanduskriisi märgata, vaid me laieneme. Inimestele jääb selline lööv ja kuritegevusega seotud nimi meelde. Me lihtsalt kasutame seda seost ära,» selgitas söögikohtadeketi avalike suhete juht Pablo Martinez.

Martinez lisas, et nende söögikohtades ei ole pilte, mis ülistaksid maffia vägivalda ja neil ei ole ka maffiaga seost.

«Palume vabandust itaallaste ees, kes tunnevad end «maffiast» solvatuna. See  ei ole meie eesmärk. Oleme saanud ka vastavasisulisi kaebusi, milles oleme selgitanud oma nägemust,» lisas esindaja.

Itaalia ajakirjanike arvates on need maffiarestoranid umbes sama, kui Itaalias avataks Hispaania baskide terroriorganisatsiooni ETA teemalised restoranid.

«Kuidas reageeriks Saksamaa, kui Itaalias avataks Saksa vasakpoolse terroristliku rühmituse teemal söögikohad?» küsisid ajakirjanikud.

Bolzoni arvates on inimesed maffiaga liiga ära harjunud ja seda võetakse kui loomulikku osa elust.

Maffiat seostatakse organiseeritud kuritegevusega nagu näiteks mängupõrgud, rahapesu, prostitutsioon ja konkurentide mõrvamine.  

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles