Esmamuljet on raske muuta ja tavaliselt osutub see õigeks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmamuljet on raske muuta ja tavaliselt osutub see õigeks
Esmamuljet on raske muuta ja tavaliselt osutub see õigeks Foto: SCANPIX

USA Cornelli ülikooli uuringud näitasid, et esmamuljet on raske muuta, kuid samas osutub see enamjaolt õigeks.

Kahte uut esmamuljeuuringut tutvustati USAs Texases Austinis toimunud isiksuse ja sotsiaalpsühholoogia konverentsil, edastab Live Science.

«Need näitasid, et esmamuljest on raske vabaneda. Enamik inimesi suudavad hinnata «raamatut ta kaane järgi» väga täpselt,» teatas psühholoog Vivian Zayas.

Ta lisas, et tegelikkuses ei pruugi tuntud ütlus «ära hinda raamatut selle kaane järgi» paika pidada.

Zayas ja ta kolleegid palusid vabatahtlikel vaadata võõrastest fotosid ja anda pildil olnute kohta hinnang.

Üks kuu hiljem viidi fotot vaadanu ja fotol olnud reaalselt kokku. Uuring näitas, et foto kohta öeldu kehtis ka silmast silma kohtumisel.

Samas aga ei ole keegi meist ideaalne ja kunagi ei saa kõik õige olla.

Psühholoog Nicholas Rule ja ta kolleegid tegid teise uuringu, milles uuriti, mis saab siis, kui isiku kohta edastatud informatsioon läheb vastuollu sellega, mis paljastub silmast silma kohtumisel.

Uuring näites, et umbes 65 protsendi täpsusega suudeti esmakohtumisel inimest õigesti hinnata. Siis tuli öelda, kas isik on homo või hetero.

Uurijad palusid katsealustel vaadata nii homode kui heterode fotosid. Pooltel juhtudel oli piltidel märge sellel oleva isiku seksuaalse orientatsiooni kohta. Teistel juhtudel oli aga seksuaalse orientatsiooni kohta vale info ehk heteorod olid tehtud homodeks ja vastupidi.

Järgnevalt tegid katsealused arvutitesti, milles neile näidati iga fotol olnud nägu uuesti ja nad pidid veel kord määrama, kas tegemist on hetero või homoga. Kui tehti viga, tuli otsast alata.

«Lõpuks sai selgeks, kes on hetero ja kes on homo,» selgitas Rule.

Katsealustele näidati arvutist pilte erineva ajaga. Isikud, kes nägid fotosid ainult kahekümnendik osa sekundist, suutsid kõige paremini seksuaalset orientatsiooni määrata.

Katsealused, kel oli rohkem aega, ei andnud nii täpseid vastuseid.

«Iga kord, kui me kellegagi kohtume, hakkame alateadvuses temast pilti kokku panema. Enamjaolt on esmapilt õige. Hiljem võidakse hakata kaaluma ja siis ilmnevad asjad, mis ei pruugi õiged olla,» selgitas uurija.

Ta lisas, et esmamulje on tavaliselt tugev ja sellest on raske vabaneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles