Marsi «sõõriku» müsteerium lahenes

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA fotod, millest vasakul on ala ilma «sõõrikuta» ja paremal koos «sõõrikuga»
NASA fotod, millest vasakul on ala ilma «sõõrikuta» ja paremal koos «sõõrikuga» Foto: SCANPIX

Selle aasta jaanuari lõpul avastas USA kosmoseagentuuri NASA Marsi kulgur kummalise sõõrikut või moosipirukat meenutava kujuga objekti.

Samast paigast varem tehtud fotodel «sõõrikut» ei olnud ja see ilmus nagu üleöö, edastab Fox News.

Kummalise objekti leidis Marsi pinda rohkem kui kümme aastat uurinud kulgur Opportunity. Tegemist oli paari sentimeetri kõrguse valge kiviga, mille sees on punase kivimi laik.

NASA teadlane Steve Squyresi sõnul nägi see kivi fotodel välja nagu moosiga sõõrik. Teadlased ei osanud selgitada, kuidas see kivi järsku ilmus.

Nüüd edastasid NASA uurijad, et nad lahendasid müsteeriumi. Tegemist olevat pinnasekivimiga, mille kulguri rattad pinnasest välja kiskusid.

Teadlased andsid sellele ametlikuks nimeks Pinnacle Island.

«Kui Oppoartunity liikus Pinnacle Islandi leidmise järel lühikese maa edasi, nägime veel ühte sarnase kujuga kivi. Siis saime aru, et tegemist oli pinnasest pärit murdunud kividega,» teatas NASA Marsi projekti uurija Ray Arvidson.

Kivimid ilmusid pinnale Marsi Endeavouri kraatri Murray murrangu piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles