Kalle Klandrorfi elu oli nagu seiklusfilm

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel esitles Lasnamäe linnaosa vanem, endine militsionäär, luuraja ja eradetektiiv Kalle Klandorf oma mälestusteraamatut «Jälitaja ja jälitatav».


Esitlus toimus Rotermanni väljakul Urmas Sõõrumaale kuuluva US ART Gallery ruumides. Peale autori ning galeriiperemehe oli sinna kogunenud kaunis huvitav seltskond, kelle hulgas andsid tooni ümmarguse peaga keskealised džentelmenid. Nii said pühendusega varustatud teose kohe esitluse käigus kurikuulsa eradetektiivibürooga SIA seotud Veiko Kulla ja oma politseikogemused kah raamatuks raiunud Andres Anvelt. Puudus endine kaasvõitleja Jaan Toots, aga selle eest oli esindatud tema eksabikaasa Kersti Toots.

Raamat valmis koostöös ajakirjanik Anneli Ammasega, kellele see oli esmakordne (kuid kuuldavasti mitte viimane) raamatukoostamise tulemus. Kallele kuuluvad mehisemad teemad kurjategijatest, relvadest ja spioonindusest. Anneli põimis sisse pehmemaid teemasid eraelu ja naissuhete kohta: et ikka kõigil midagi lugeda oleks. Nagu esitlusel nenditi, on raamatu esimene trükk paljudes poodides juba läbi müüdud.

Paljutõotava pealkirjaga «Higisest riietusruumist kusehaisusesse jaoskonda» esimeses peatükis nendib Klandorf: «Õiglustunne ja sekkumisvajadus on mul kodust kaasa saadud.» Autor kirjeldab, kuidas ta noore mehena kord üksinda kolmest kaagist jagu sai ja neid miilitsa saabumiseni 40 minutit kinni hoidis. «Hiljem, kui juba ise miilits olin, ei pidanud ma kunagi nii kaua abijõudu ootama. Siis juba teati, et kui Klandorf on kellegi kinni võtnud, pole enam nalja.»

«Teose žanri on mu jaoks üsna raske määratleda,» nentis Klandorf. «Alguses pakuti välja, et see on elulooraamat, aga siis ma ju peaksin oma eluloole joone alla tõmbama ja midagi ei saakski enam rohkem kirjutada. Pigem on need pildid 80ndatest aastates tänapäevani välja miilitsa- ja politseitööst, minu pereelust ning kõigest juurdekuuluvaks. See lähiajaloost kirjutatud raamat põhineb suures osas dokumentidel..»

Autor tänas esitlusel esimesena oma mõistvat ja toetavat peret, abikaasat Merlet ning tütreid Helenat ning Heilit. Esimesena ulatas Kalle Klandorf aga trükivärvilõhnalise köite oma vanematele, endisele trammijuhile ning militsionäärile. «Ma vabandan, kallid vanemad, et põhjustasin teile omal ajal südamevalu, näiteks siis, kui mind kurjategijaks peeti ja olin sunnitud pagendusse minema. Tänutäheks olgu teile see raamat.»

Muide, selgus, et ekslik on levinud arvamus, nagu oleks Klandorf end selle pagenduse ajal Venemaal varjanud. Tegelikult peitis ta end Soomes. Selle operatsiooni finantseerimiseks sai ta 10 000 dollarit Urmas Sõõrumaalt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles