Uuring: kaheksajalal on kuus kätt ja kaks jalga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: kaheksajalal on kuus kätt ja kaks jalga
Uuring: kaheksajalal on kuus kätt ja kaks jalga Foto: SCANPIX

Saksamaa Berliini Sea Life akvaariumi poolt  tehtud uuring näitas, et kaheksajala kombitsad ei ole lihtsalt kombitsad, vaid nad töötavad käte ja jalgade põhimõttel.

Uurijate sõnul kasutavad kaheksajalad haaramiseks eelkõige kuut esimest kombitsat, kaks tagumist töötavad jalgade eest, edastab Reuters.

«Saime kindlad tõendid selle kohta, et kaheksajalad kasutavad kuut kombitsat nagu käsi ja kahte tagumist nagu jalgu,» selgitasid uurijad.

Tähelepanekud näitasid, et üldjoontes ei ole kaheksajalgadel parema või vasaku kombitsa eelistusi. Teadlased jätkasid, et kui kaheksajalg eelistas ükskõik kumba poole kombitsaid rohkem, siis oli tal nägemisprobleeme.

«On arvatud, et kaheksajalad koordineerivad oma liikumist nägemise põhjal. Meie uuring näitas, et see peab paika. Kui üks silm on nõrk, siis kaheksajalad eelistavad selle poole kombitsaid, kus asub hästi nägev silm,» selgitas bioloog Oliver Walenciak.

 

Kaheksahaarmelised (Octopoda) on suure soolsusega merede põhjas elavad peajalgsed. Neil on kaheksa haaret ja kotjas keha. Tuntumad  on harilik kaheksajalg (Octopus vulgaris) ja paberlaevuke (Argonauta).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles