Galerii: 0lematute Raamatute Antoloogia KUMUs

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval, 6. veebruaril esitles rahvusvaheline kirjastuskorporatsioon ;paranoia publishing group ltd. oma värsket trükist 0lematute Raamatute Antoloogia. Uue eksperimentaalse kirjanduse tour-de-force’s on esindatud kaheksateist võtmeautorit.

Raamat on eesti ja inglise paralleelkeeles, andes rahvusvahelise mõõtme kohalikule radikaalsemale kirjandusele. Esitlus toimub spetsiaalsel galal Kumu Kunstimuuseumis.

0lematute Raamatute Antoloogia ilmub kasseti kujul ning koosneb seitsmeteistkümnest erinevast köitest kokku kahesaja viiekümnel leheküljel. Kassetikarbis on enam kui 30 875 sõna ning palju illustratiivset materjali.

Raamatut trükiti kokku 2000 tükki ja see on 210 mm kõrgune. Autorite skautimine ja koostamine võttis aega neliteist aastat ja antud trükisele on väljastatud statistiliselt kõige suurem arv ISBN-numbreid.

Antoloogiasse koondatud teostes esitlevad kaheksateist autorit oma versioone olematutest raamatutest.

Kõik autorid on eksp-eri-mentaalse kirjanduse taustaga, nende hulgas praegu raamatumüügi edetabelite tippe vallutavad Valdur Mikita ning Paavo Matsin, legendaarsed Erkki Luuk ja Kaarel Kurismaa, salapärased Andreas W ning Triin Tamm.

Antoloogiasse on koondatud vaid selleks otstarbeks kirjutatud uustekstid, muuhulgas ilmub seni pikim eesti keeles kirjutatud palindroom – 1243 tähemärki Salmo Salarilt.

Antoloogia koostaja Kiwa resümeerib saatesõnas olematute raamatute olevat ajalugu ning Aare Pilv juhib avateoses tähelepanu Wittgensteini leiutatud uuele köitmisviisile – majaköitele. Uueks kohaliku identiteedi mõtestajaks tõusnud Valdur Mikita sooritab muinasdroonil vaatluslende, kaaslaseks eikeegi muu kui üks tuntumaid Eesti kunstnikke Marko Mäetamm.

Triin Tamm kõpitseb raamatuteta pühenduste keelt ning Andreas W uurib vaid talle omasel viisil, mis oleks, kui jätaks kõik kirjutamata? Chanel Dior ja Sven Vabar võtavad ette psühhogeograafilised ekspeditsioonid uurimaks prufeenikute olemisviisi ning vertikaalsete viirastuste hierarhiaid.

Perifeeria ja pingealade kaardistaja Aune Ainson võtab liha luupi alla ja lapsgeenius Barthol Lo Mejor näitab maksimaalse põhjalikkusega, kuidas släng raamatu olematuks muudab. Legendaarse kirjandusrühmituse 14NÜ asutajaliige, teenekas eksp kirjanik ja mullu „Sinise kaardiväega“ masside lemmikuks saanud Paavo Matsin nendib, et vaenlane ei jõua kunagi põhja välja.

Kaarel Kurismaa uurib väikeste masinate hingeelu, Kaspar Jassa lehitseb kasutamata kirjandust, Jaak Tomberg postuleerib inimest, kellel jääb puudu raamatust ning eesti progressiivse kirjanduse ikoon, neurolingvistikadoktor Erkki Luuk paljastab lõpuks ometi, kes on uhvutiv klõps.

Kuna kirjastus ;paranoia publishing group ltd. peab oluliseks eksp kirjandusvälja jätkusuutlikust, on panustatud ka uute talentide otsingusse – seekordses kogumikus debüteerivad näiteks Celer Tambre, Salmo Salar ja Gennadi S. Klein. Tambre vaatleb keha olematuid kujutlusi ning Salmo Salar tõdeb, et olustikudraamal ei tohiks vajaka jääda palindroomidest. Kohtla-Järve päritolu Gennadi S. Klein nihestab psühhoosi baasparameetreid.

Antoloogia avaldanud ;paranoia publishing group ltd on rahvusvaheline kirjastuskompanii, mille nimi tuleb soome-ugri sõnadest „para“ (ülim) ja „noid“  (šamaan, stalker, varitseja).

Kirjastuse fookus on innovatsioon: eksperimentaalne ja mitteloominguline kirjandus, bibliomorfid, mitmikud ja tekstipõhine kunst. Klientidele pakutakse hoolikalt valitud tekstuaalseid operatsioone, nagu kõige psühhootilisemad transborder dataflow'd, pöördumatult immanentsi ületavad deterritorialisatsioonid, metatähenduste breakbeat ning hallutsineerivad psühhogeograafiad.

Need on statistiliselt kõige ebanormaalsemad tekstid kaasaja kirjastusturul. Kirjastuse eesmärk on vastutustundlik tegevus, tarbija rahulolu ja reaalsuse hävitamine.

0lematute Raamatute Antoloogia / The Anthology of Non-Existent Books

Koostaja: Kiwa

Kujundaja: Tuuli Aule

Tõlkija: Annika Laas

Toimetaja: Jaak Tomberg

© ;paranoia publishing group ltd. 2014

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles