Šampanjat tuleb värskuse säilitamiseks hoida pluss nelja kraadi juures

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šampanjat tuleb värskuse säilitamiseks hoida pluss nelja kraadi juures
Šampanjat tuleb värskuse säilitamiseks hoida pluss nelja kraadi juures Foto: SCANPIX

USA teadlaste uuring näitas, et šampanja hoidmine jahedas aitab selle alkohoolse joogi värskust säilitada ning ei teki ka pruunikat sadet.

Keemiline ühend teadusliku tähistusega 5-HMF näitab, millise kvaliteediga on šampanja maitse ja lõhn, edastab The Telegraph.

Uuring näitas, et šampanjat, proseccot ja cavat tuleks hoida pluss nelja kraadi juures, mitte aga pluss 16 kraadi juures nagu tavaliselt hoiukeldrites on.

Asjatundjad soovitavad tavaliselt mullidega alkohoolseid jooke säilitada jahedas, kuivas keskkonnas, kus ei ole temperatuurikõikumisi ja on vähe valgust. Pudelid peaksid kogu aeg samas asendis olema.

Juba pikka aega on kahtlustatud, et külmik on šampanja hoidmiseks liiga kuiv ning seal on vibratsioon kui ka valgustus.

Katsed näitasid, et jahedasse stabiilse temperatuuriga keskkonda paigutatud šampanjadel ja vahuveinidel säilis värskus ja hea maitse.

Toiduainete ja ka jookide puhul uuritakse, kui palju neis sisaldub keemilist ühendit 5-HMFi, mis näitab riknemist

Uuringut juhtinud Montserrat Tiu-Aumatell sõnas, et nad uurisid selle keemilise ühendi sisaldust paljudes šampanja ja vahuveini pudelites, mida oli säilitatud erinevate temperatuuride juures: toas, keldris ja külmkapis.

Uuring näitas, et 5-HMF on värskuse indikaator ning šampanjad ja vahuveinid, mis olid üsna jahedas säilitasid oma värskuse kauem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles