Saksa arstid päästsid mehe elu tänu sarjale «Dr. House»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti näitleja Hugh Laurie Dr. Gregory House´i rollis
Briti näitleja Hugh Laurie Dr. Gregory House´i rollis Foto: SCANPIX

Saksamaal päästsid arstid keskealise mehe elu tänu sellele, et nad olid näinud ühte osa menukast haiglaseriaalist «Dr. House».

Saksamaal päästsid arstid keskealise mehe elu tänu sellele, et nad olid näinud teatud osa menukast haiglaseriaalist «Dr. House».

55-aastasel mehel tekkis aina enam tervisprobleeme ning arstid ei jõudnud jälile, mis tal viga on, kirjutab The Local.

Mehel tekkisid südameprobleemid, ta nägemine ja kuulmine halvenesid, tal tekkis ka refluks, mis on maohappe liikumine söögitorru, lümfide paistetus ja palavik.

Kuid õnneks oli olemas sarjategelane, ekstsentriline Dr. Gregory House (Briti näitleja Hugh Laurie), kes oli varem selliste sümptomitega patsienti ravinud. Seriaalis osutus probleemi allikaks kulunud kunstpuus.

Marburgi haigla arstid pidasid 2012. aastal aset leidnud haigusjuhtumit esmalt lahendamatuks.

Arstid uurisid mehe elustiili ja ta varasemaid haigusi, kuid seal ei olnud mitte midagi, mis oleks võinud probleemid tekitada.

Arstidele meenus siis seriaali «Dr. House» seitsmenda hooaja jagu, milles käsitleti ka kunstpuusa juhtumit. Nad hakkasid kahtlustama, et nende patsiendil on kulunud puusaimplantaadist koobaltimürgitus.

Skaneering ja vereproovid kinnitasid kahtlust. Patsiendile tehti siis uus operatsioon, milles metallprotees asendati keraamilisega.

«Lühikese aja pärast oli patsiendi veres koobalti ja kroomi tase normaliseerunud. Ta tervis hakkas taastuma,» teatasid arstid.

Möödunud aasta juulis, 14 kuud pärast operatsiooni, oli mehe südametöö paranenud 40 protsendi võrra, palavik ja refluks olid kadunud. Patsient oli südamekahjustuse tõttu saanud defibrillaatori. Kuulmine ja nägemine taastusid, kuid kahjuks mitte 100 protsendiliselt.

«Meid aitas, et me teadsime seriaalis «Dr. House» käsitletud koobaltiprobleemi,» sõnas mehe raviarst Jürgen Schäfer.

Ta lisas, et sellised haiglaseriaalid ei ole seega vaid meelelahutus, vaid seal käsitletakse tõsiseid terviseprobleeme ja pannakse õigeid diagnoose.

Schäferi sõnul on ta selle seriaali suur fänn ning ta kasutab sealseid juhtumeid oma loengutes. Selle tõttu sai ta hüüdnime Saksa Dr. House.

Seriaalis «Dr. House» tegutsev arst Gregory House on nagu meditsiinimaalima Sherlock Holmes. Ta lahendab koos oma meeskonnaga juhtumeid, mida teised arstid ei suuda.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles